Kapós még a panellakás?

 

Dupla annyit ér ma egy panellakás, mint pár évvel ezelőtt, amikor jóval áron alul keltek el az ilyen típusú ingatlanok. A panellakásoknak ma is megvan a 20-30 százalékos árelőnye a téglaépületekhez képest. Idén folytatódik az egykori házgyári lakások árának emelkedése, igaz a drágulás üteme lassul.

A panellakások az egyik legkeresettebb ingatlantípussá léptek elő az ingatlanpiacon, ám ez nem friss jelenség, hiszen a kereslet irántuk már 2017-ben elkezdődött. Főként azokon a településeken nagyobb az érdeklődés a panellakások iránt, ahol magasabbak az ingatlanárak. Ilyen például Budapest is – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető közgazdásza a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A fővárosban jelenleg a téglaépítésű használt lakások négyzetméterára meghaladja a 750 ezer forintot, a panellakásokért négyzetméterenként átlagosan

több mint 450 ezer forintot kérnek az eladók.

Ez azt jelenti, hogyha egy átlagos lakásméretet veszünk alapul, akkor 2019-ben egy téglaépítésű lakásért átlagosan 40 millió forintot, míg egy panellakásért 29 milliót kérnek a tulajdonosok – magyarázta a közgazdász. Hozzátette: országos szinten változók az árak.

Győr, 2013. november 26. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöld Beruházási Rendszer "Klímabarát Otthon" Panel II. alprogramba tartozó Déry Tibor utcai felújítás előtt álló (b) és már felújított (j) panelházak Győrben 2013. november 26-án. Ezen a napon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a panelfelújítási program, és mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következő időben. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Még több lakást lehetne felújítani

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérte az építési ágazat legfontosabb problémáit, a lakásszektoron belül az egyik kiemelt téma a panelfelújítás volt – mondta Horváth Sándor, az ÉVOSZ mérnöki vállalkozások tagozatának elnökségi tagja.

Az épület felújítását a lakóközösségek együttesen végezhetik el, és az utóbbi években az épületek körülbelül egyharmada esett át energetikai felújításon, holott a panelprogram több tíz éve tart – tette hozzá. Az épületek felújítását főként a forráshiány akadályozza. Az ÉVOSZ ezért is fogalmazta meg javaslatait. E szerint csökkenteni kellene a a felújítási költségek áfáját, illetve vissza nem térítendő támogatást kellene adni a felújításokra – magyarázta Horváth.

Hozzátette: ma, az egy panellakás-tulajdonosra eső felújítási összeg

két-három millió forint,

amennyiben külső hőszigetelést, nyílászáró cserét, illetve fűtéskorszerűsítést is végrehajtanak a házon.

A felújításnak köszönhetően javulna a lakások levegőminősége, a páratartalom és a hőmérséklet is könnyebben szabályozható lenne, ezáltal az épület hosszan tartó minőségét garantálhatnák. Amennyiben a felújításokra fordítható források elérhetők lennének, meg lehetne növelni a panellakások élettartamát – tette hozzá.

Kevés a jó állapotú használt lakás

Általánosan jellemző a használtlakás-piacra, hogy nagyon kevés a jó állapotú vagy az igényesen felújított ingatlanok száma – mondta Balogh László.

Jó helyen, jó állapotú, megfizethető árú használt lakást találni Magyarországon kihívás.

Ez az állítás általában a panellakások esetében is helytálló, hiszen nemcsak a lakások, hanem a panelépület állapotában is, a felújítások elhanyagolása miatt évtizedes lemaradás tapasztalható – fogalmazott.

Hozzátette: a legnépszerűbb lakótelepek nagy részében ugyanakkor jó belső állapotú lakásokat lehet találni, ilyen például az óbudai Faluház, ahol a korszerűsítés az épület teljes egészére is kiterjedt. Szintén Óbudán található a Pók utcai lakótelep, ahol a budapesti téglaépítésű lakások átlagáránál sokkal magasabb értékű ingatlanokkal találkozhatunk. Minél értékesebb egy ingatlan, annál többet fordítanak a tulajdonosok az állag- és az értékmegőrzésre, megóvásra – magyarázta Balogh.

Meghosszabbítható az ingatlanok élettartama

A panelprogram lényege, hogy felújítási támogatással elérjék a panelházak korszerűsítését. Az épületek fenntartásával nincs gond, ugyanis – Horváth szerint – akár 70-80 évig is bírják az épületek, ha azok karbantartásáról, üzemeltetéséről szakszerűen gondoskodnak. Véleménye szerint a panelfelújítással akár 40–50 százalékos energiamegtakarítás is elérhető,

vagyis lényegesen olcsóbbá válik az épületek üzemeltetése.

Az új építésű panelépületeknél ez az energiamegtakarítás még jelentősebb, hiszen sok esetben napkollektorok segítik az energiaellátást – tette hozzá Horváth Sándor.