A fűtési szezonon kívül is komoly veszélyt jelent a szén-monoxid

 

Április 15-ével hivatalosan is lezárult az év eleji fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye – hívta fel a figyelmet közleményében a katasztrófavédelem.

Mint írták, sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a szén-monoxid kialakulását, azonban egész évben fenyeget a létrejöttének a kockázata, hiszen bizonyos napi rutintevékenységek is végződhetnek tragédiával.

Érdemes évente szakemberrel átnézetni a szén-monoxid-riasztó berendezést (Fotó: MTI/Marjai János)

Érdemes évente szakemberrel átnézetni a nyílt lánggal égő és a szén-monoxid-riasztó berendezéseket (Fotó: MTI/Marjai János)

A mérgezéssel járó esetek fele a fürdőszobában történik, mivel ezek általában kis méretű helyiségek, ahol kevés a levegő. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét, így zárt ajtó mellett, szellőzetlen helyiségben nem szabad túl sokáig engedni a meleg vizet – közölték. Felhívták ismét a figyelmet, hogy a szén-monoxid színtelen és szagtalan, így érzékelő nélkül lehetetlen észrevenni.

A mérgező gáz nagy koncentrátumban akár egy-két percen belül halált okoz – hívták fel a figyelmet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság három egyszerű módszert javasol a tragédiák megelőzésére:

  • Szellőző réssel biztosítani kell a nyílt lánggal égő berendezések levegő-utánpótlását.
  • Évente érdemes szakemberrel ellenőriztetni a vízmelegítőt.
  • Javasolt szén-monoxid-érzékelőt felszereltetni.

Idén már több mint 250 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt és nyolc emberen már nem tudtak segíteni – olvasható a közleményben.