A lányok is jól tudnak teljesíteni a fiúsnak tartott szakmákban

 

A sztereotípiák miatt nem választják a természettudományi, műszaki és informatikai pályákat, pedig a lányok is jól tudnak teljesíteni a fiúsnak tartott szakmákban – közölte a Lányok napját szervező Nők a Tudományban Egyesület elnöke szerdán az M1-en és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Balázsi Katalin azt mondta, hogy 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a lányok száma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, tehát történt némi növekedés, de még mindig kevés a lány a természettudományi, műszaki és informatikai területeken.

Az április 30-ai Lányok napja célja ezért az, hogy megismertesse a lányokkal és népszerűsítse körükben ezeket a szakmákat – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a nyolc éve megszervezett eseményen eddig mintegy tízezer felső tagozatos általános iskolás és középiskolás lány vett részt. A lányok idén országszerte 1300 helyen – egyetemeken, cégeknél, kutatóintézeteknél – vehetnek részt ingyenes programokban. A jelentkezés hétfőn indult a kezdeményezés weboldalán.

A címlapfotó illusztráció.