Itt az első tojás a bekamerázott gemenci gólyafészekben - VIDEÓ

 

A gemenci bekamerázott fészekbe március elején új gólyapár költözött. Egyre valószínűbb, hogy idén a Tóbiás és Sára párosát váltó madarak mindennapjait fogják megfigyelni az érdeklődők. Ma reggelre a fészekben már látható volt az első tojás. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna–Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével jött létre a már hatodik éve működő tudományos kutatás.

Az új feketególya-pár megjelenésével lehetőség nyílik arra, hogy az eddigi adatokat, amelyeket Tóbiás és Sára megfigyelésekor regisztráltak a kutatók, most összehasonlítsák az új gólyapár szokásaival – derül ki a Gemenc Zrt. közleményéből. A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása pedig olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak a fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, ezzel segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását.

Sára és Tóbiás gólyapárnak jellemzően négy fiókjuk volt évente. 2012 és 2018 között összesen 17 fiatal madár hagyta el a fészket július végén, augusztus elején.