Támogatja a nevelőszülőséget és a gyermekvédelmet a kormányzat

 

A továbbiakban is támogatja a nevelőszülőséget és a gyermekvédelmet a kormányzat – közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Szolnokon.

Fülöp Attila a „Befogadlak” nevelőszülői program szolnoki állomásán elmondta: a program keretében Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 40 millió forint értékben nevelőszülői hálózatok és nevelőszülők kapnak eszközöket. Az infrastrukturális beruházások értéke az egész országban csaknem egymilliárd forint – fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-ben bevezetett nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony után 2020. január 1-jétől a nevelőszülői gyed jelent majd könnyebbséget a kisgyermeket nevelőknek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a nevelőszülőség áldozatvállalás, hiszen ezek az emberek a saját otthonukba fogadják be a támogatásra szoruló gyermekeket. Hangsúlyozta: csaknem 23 ezer gyermek él a gyermekvédelem rendszerében, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul az életük. A „Befogadlak” program lényege, hogy a nevelőszülők, a gyermekvédelemben dolgozók elmondhassák tapasztalataikat, illetve a nevelőszülőknél élő gyermekek is el tudják mondani, be tudják mutatni, hogy milyen az életük – jelezte.

Fülöp Attila közölte: május 19-én Budapesten a Várkert Bazárnál lesz a nevelőszülői program záróeseménye, a rendezvényre várnak minden érdeklődőt. Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő az eseményen azt mondta: a nemzeti ügyek kormánya nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszer minősége, színvonala tovább erősödjön. Felelősségteljesnek nevezte a nevelőszülők munkáját, hiszen „mintát adnak, példát adnak”.

Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a megyében több mint 385 nevelőszülő él, átlagosan három gyermek van minden „pótszülőre” bízva. Hozzátette: azon dolgoznak szakemberekkel, hogy semmiféle adminisztrációs hiba, akadály ne álljon azok elé, akik szeretnének nevelőszülők lenni. A rendezvényen kihirdették a Lehetetlen nincs című rajzpályázat győzteseit, akiket háromezer mű alkotói közül választottak ki.