Magyarországon nincs jelen a madárinfluenza

 

Magyarországon nincs, de Európában szórványosan előfordul a madárinfluenza – mondta Vajda Lajos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának vezetője kedd reggel az M1 Ma reggel adásában.

Az igazgató szerint Magyarország a 2016-2017-es nagy járvány után 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását.

Az akkori tapasztalatokból okulva, elmondható, hogy a vadmadarak hurcolták be a betegséget, ugyanakkor nem minden baromfitartó telep volt megfelelően felkészülve a járvány kivédésére: nagy volt az állatsűrűség és egyéb hiányosságok is voltak.

Felhívta a figyelmet, hogy még mindig érvényben van az akkor meghozott főállatorvosi határozat, ami például arra szolgál, hogy sikerüljön megakadályozni a vadmadaraktól származó fertőzést.

A Nébih korábbi közleménye szerint az intézkedésben rögzítették, hogy egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani.

További előírás, hogy az etetést és itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen végezzék, a baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését pedig minden lehetséges módon meg kell akadályozni.