Hasznos tanácsok használtautó-vásárlás előtt

 

Jármű Szolgáltatási Platform, hitelbiztosítéki nyilvántartás – érdemes tájékozódni, mielőtt eladásra vagy gépjárművételre szánjuk magunkat. Nem elég a kilométeróra-állást ellenőrizni, ha biztosra akarunk menni, a használt gépjármű teljes előéletéről érdeklődjünk és tájékozódjunk, így kevésbé érhet bennünket meglepetés.

A használtautó-piac itthon is virágzik, tavaly rekordszámú, csaknem 770 ezer adásvétel történt Magyarországon. Januárban indult egy Jármű Szolgáltatási Platform, amely hasznos újítás az autóvétel előtt állóknak, hiszen rendszám alapján lehet lekérdezni adatokat a járművekről. A rendszer talán egyetlen hátránya, hogy kizárólag a belföldön forgalomba helyezett járművek előélete érhető el, azoknál viszont részletes adatokat szolgáltat a rendszer.

Ezenkívül még számos módon biztosíthatjuk be magunkat, ha éppen autóvásárláson gondolkodunk: a festékvastagság-mérés, az autó számítógéphez való csatlakozása vagy a különböző online alvázszám-lekérdező opciók mind-mind a segítségünkre lehetnek. A hitelbiztosítéki nyilvántartásból pedig még azt is megtudhatjuk, terheli-e zálogjog, lízing, esetleg tulajdonjog fenntartással történő eladás a kiszemelt járművet. Ez még egy olyan segítség, amely hasznos többletinformációhoz juttathatja a vásárlókat – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Budapest, 2011. szeptember 8. Használt Saab típusú gépjárművek a IX. kerületben, a Saab bemutatóterme mellett. Csődvédelmet kért a Saab, ugyanis a tulajdonos holland Swedish Automobile - korábbi nevén Spyker - 152 millió euró veszteséget könyvelt el a második negyedévben az egy évvel korábbi 60 millió eurós deficittel szemben. MTI Fotó: Mohai Balázs

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Tájékozódni kell az autó adatairól

A hitelbiztosítéki nyilvántartásból érdemes tájékozódni, hiszen ezek sok információt elárulnak a használt autóról. Javasolt az adásvételi szerződésben a jogszavatosságra utalni, amikor kijelenti az eladó, hogy per-, teher- és igénymentes a gépjármű – mondta Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke. Ez azt jelenti, hogy nem terheli zálog, az ő tulajdonában áll, és az autót illetően másnak nincs olyan joga, ami zavarhatná a tulajdonszerzést – magyarázta a kamara elnöke.

Hozzátette: amennyiben a jogszavatosság szerepel a szerződésben, akkor a következő lépés az, hogy az interneten a vásárló megkeresi az Országos Közjegyzői Kamara honlapját, ahol az alvázszámra rá tud keresni az autóra. A rendszer évekre visszamenőleg megmutatja, hogy a gépjárműnek milyen az „előélete”. Fontos megnézni, hogy alvázszám szerint nyilvántartva zálogosították-e a gépjárművet, és arra vonatkozik-e valamilyen bejegyzés – fogalmazott Parti.

Az előbb leírt tájékozódást még a szerződések megkötése előtt érdemes megtenni – hangsúlyozta.

Ingyenes nyilvántartások

Parti a közrádióban tájékoztatott, az autók adatait az interneten érhetjük el, kereshetünk alvázszámra is, de akár a tulajdonos nevére is alapadatainak megadásával. Tájékozódhatunk arról is, hogy egy-egy személy milyen bejegyzett ingó zálogjoggal rendelkezik. A közjegyzőnél ezekről az ingó zálogjogokról lehet érdeklődni, hogy azok éppen az eladásra szánt gépjárműre vonatkoznak-e vagy sem – magyarázta a kamara elnöke.

A Jármű Szolgáltatási Platform szintén egy hasonló nyilvántartási rendszer, amelyből számos adatot lekérdezhetünk – fűzte hozzá Parti Tamás. Ennek nyomán rendszám alapján megtudhatók az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, sőt, elérhetők az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti.