A terrorizmussal gyanúsított szír férfi ügyét tárgyalta a nemzetbiztonsági bizottság

 

Nem Magyarország volt a célja a pénteken őrizetbe vett, terrorizmussal gyanúsított szír férfinak – jelentette ki Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a testület keddi budapesti ülését követő sajtótájékoztatón. Halász János fideszes alelnök azt emelte ki az ügyben, hogy Brüsszel közvetve támogatja a terrorizmust a migránsoknak juttatott bankkártyával.

Az ülésen meghallgatták a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Információs Hivatal képviselőinek tájékoztatását. Halász János felidézte: információk szerint a Magyarországon elfogott férfiról, akit azzal gyanúsítanak a hatóságok, hogy az Iszlám Állam tagjaként tömeges kivégzésekben vett részt, kiderült, hogy „brüsszeli migránskártyával rendelkezett. A kártyát 150 ezer forintnak megfelelő összeggel töltötték fel – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a Fidesz már korábban jelezte, hogy az Európai Bizottság által működtetett migránskártya veszélyes, mert alkalmas lehet a terrorizmus finanszírozására is. Név nélküli, pénzzel feltöltött bankkártyákat osztogatnak, különösebb ellenőrzés nélkül migránsoknak – fűzte hozzá.

Közlése szerint csak januárban 64 ezren kaptak ilyen kártyát. Ki tudja közöttük hány terrorizmussal gyanúsítható ember lehet – tette fel a kérdést. Mindez igazolja, hogy irányváltás szükséges a brüsszeli politikában, mert a mostani bevándorláspárti többség veszélybe sodorja az európai embereket, Európa biztonságát, és terrorizmust, állandó fenyegetést hoz a kontinensre – mondta Halász János.

Mirkóczki Ádám örvendetesnek nevezte, hogy a terrorizmussal gyanúsított szír férfinak nem sikerült a magyar hatóságok szűrőjén átmennie. Magyarország csupán tranzitállomás volt számára, a hatóságok továbbra is vizsgálják a kapcsolatrendszerét – fűzte hozzá. Az ülésen javasolta, hogy a bizottság támogassa, történjen meg a különböző státusszal Magyarországra érkező, nem magyar állampolgárok nemzetbiztonsági átvilágítása is. A kormánypárti többség leszavazta a javaslat tárgysorozatba vételét – mondta Mirkóczki.

Az ülésen az is kiderült, az Új-Zélandon tömeggyilkosságot elkövető férfi korábban ugyan járt Magyarországon, de csak néhány órát töltött Budapesten, és nincs olyan információ, hogy magyar kapcsolatai lehettek – közölte a bizottsági elnök. Március 15-én az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követett el terrortámadást, amelyben ötvenen meghaltak és ötvenen megsebesültek. A történtek gyanúsítottja egy 28 éves ausztrál férfi.

Fidesz: Brüsszeli migránskártyával rendelkezett a Magyarországon elfogott szír férfi

Brüsszel közvetve támogatja a terrorizmust a migránsoknak juttatott bankkártyával – hangoztatta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke, Halász János a testület keddi ülését követő sajtótájékoztatón.

Kijelentette, felháborító információk jelentek meg arról a Magyarországon elfogott szír férfiról, akit azzal gyanúsítanak a hatóságok, hogy az Iszlám Állam tagjaként tömeges kivégzésekben vett részt: kiderült, hogy „brüsszeli migránskártyával” rendelkezett. Jelezte, a szír férfi is 150 ezer forintot vehetett fel egy ilyen kártyáról, ami felháborító.

Álláspontja szerint mindez igazolja, hogy irányváltás szükséges a brüsszeli politikában, mert a mostani bevándorláspárti többség veszélybe sodorja az európai embereket, Európa biztonságát, és terrorizmust, állandó fenyegetést hoz a kontinensre.