Név nélküli bankkártyát is kapott a terrorizmussal gyanúsított szír férfi

 

Miután az Európai Unióba érkezett, név nélküli bankkártyát kapott az a szír férfi, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam egyik vezetője volt – az információt megerősítette a férfi ügyvédje az M1-nek. Úgy tudni, hogy havonta 500 eurót, vagyis több mint 150 ezer forintot utaltak a kártyára – hangzott el az M1 Híradójában.

A férfi 2016-ban érkezett Európába, tavaly decemberben akadt fenn egy ellenőrzésen, Ferihegyen. Vasárnap rendelte el letartóztatását a magyar bíróság. Tagadja, hogy terrorista lenne. Az M1 információi szerint azzal védekezik, hogy valójában a görög titkosszolgálat ügynöke.

Állítólagos titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozva szerette volna elkerülni a letartóztatást a terrorcselekménnyel gyanúsított Hassan F. Bírósági meghallgatásán a férfi azt mondta, hogy a görög titkosszolgálat ügynöke, és azon dolgozik, hogy minél több Európába szökött dzsihadistát rendőrkézre juttasson. Azt ígérte, hogy többet is elárul, ha a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai egyedül hagyják a tárgyalóteremben a bíróval és a védőjével.

Ajánlatát a bíróság elutasította, a TEK pedig vizsgálja annak komolyságát.

Sok olyan dolgot mondott a tárgyaláson a férfi, amivel megpróbálja magát kihúzni az ügyből – mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója. Minden információt, ami a férfi szájából elhangzik, megvizsgálnak, akár nemzetközi partnerek segítségével is – tette hozzá.

Terrorszervezettel nem működik együtt egy hatóság sem

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek azt mondta, hogy nincs az a titkosszolgálati érdek, ami miatt a görögök, vagy bármely európai ország hatóságai együttműködnének az Iszlám Állam egyik vezetőjével.

Hassan F. ügyvédje azt mondta, ő is érdeklődéssel várja védencétől az állítólagos titkosszolgálati kapcsolatairól szóló bizonyítékokat. Kelen László az M1-en megerősítette, hogy Hassan F., miután Görögországban menekültstátuszba került, kapott az ENSZ és Európai Unió támogatásával kibocsátott anonim bankkártyát.

Terroristákat pénzel Brüsszel?

Hassan F. ügye hétfőn az Országgyűlésben is szóba került. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a szír férfi esete is bizonyítja, hogy a migránskártyákkal Brüsszel terroristákat is pénzelhet.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: ez a brutális dzsihadista legalább húsz ember kivégzésével hozható összefüggésbe, jellemző módon menekültnek állította be magát, anonim bankkártyát is kapott. „Ennyit arról, hogy ezeket a kártyákat mennyire lehet ellenőrizni” – fogalmazott az államtitkár.

Hassan F. a gyanú szerint 2016-ban Szíriában az Iszlám Állam emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított. A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi Homs városában bosszúból, és a lakosság megfélemlítésére kivégezte egy család húsz tagját, mivel egyikük megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez.

Hassan F. emellett szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is. A férfi ellen a Fővárosi Nyomozó Ügyészség folytat eljárást. Hassan F. mindent tagad, azt állítja, összetévesztik valakivel.