Magyarországon is elítélhető F. Hassan

 

A gyanú szerint az Iszlám Állam katonájaként legalább húsz ember kivégzésében vehetett részt, mielőtt az Európai Unióba utazott. Az eddigi információk szerint 2016-ban adott be menedékkérelmet Görögországban, azóta több európai országban is járt. Magyarországra repülővel jött. A szír férfi mindent tagad – hangzott el az M1 Híradójában.

Hét órán keresztül tartott F. Hassan kihallgatása pénteken a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épületében, ahonnan a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége egy rendőrségi fogdába szállította az esti órákban.

A gyanú szerint a 27 éves szír férfi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított. Legalább húsz ember megölésében vett részt Szíriában. Véreskezű hóhérként szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is.

Közvetlenül a kihallgatása után F. Hassan ügyvédje az M1-nek azt mondta: ügyfele végig tagadta bűnösségét. Kelen László hozzátette: a vád alapját több titkosszolgálati forrásból származó információ adja, ügyfele viszont kiáll az ártatlansága mellett.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték korábban

F. Hassant tavaly decemberben egyszer már őrizetbe vették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, Budapesten. Érvényes, Görögországban kiállított menekült úti okmánnyal érkezett Budapestre, a vele utazó nőnek azonban nem voltak rendben a papírjai. Akkor embercsempészés miatt indult eljárás ellene, a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Kitoloncolásáig a nyírbátori menekültügyi befogadó központban helyezték idegenrendészeti őrizetbe.

A Terrorelhárítási Központ szombaton újabb részleteket közölt a férfiről. Azt írták: a nyírbátori fogdában kizárólag fekete ruhát viselt, mint az Iszlám Állam harcosai, de a közös imákon nem vett részt. Többször verekedett is, ezért letartóztatásáig most kiemelten őrzik a rendőrségi fogdában.

Arra, hogy a férfi 2016 óta az Iszlám Állam tagja, a Fővárosi Főügyészség, a Terrorelhárítási Központ és a belga hatóságok együttműködésének köszönhetően derült fény. A törvények szerint bár a dzsihadista nem nálunk követte el a kivégzéseket, Magyarországon is felelősségre vonható tetteiért.

Az M1 tudósítója elmondta, erre dupla jogalap van. Az egyik, hogy az a bűncselekmény, amivel gyanúsítják, az Magyarországon is bűncselekménynek számít, hiszen az emberölés a világ minden országában büntetendő cselekmény. Így Szíriában is, vagyis Magyarország eljárhat vele szemben. A másik pedig, hogy az államok szolidaritásának elvéből fakadóan mindenképp eljárhatnak a magyar hatóságok – fogalmazott a tudósító.

Veszélyt jelent Európára a nyitott kapuk politikája

F. Hassan 2016-ban Görögországban nyújtott be menekültkérelmet, amely alapján útiokmányt kapott. Ennek felhasználásával Európa több országában is megfordult – emlékeztetett a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta: F. Hassan gyakorlott volt az európai hatóságok megtévesztésében.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint ez az eset is azt bizonyítja, milyen veszélyt jelent Európára a nyitott kapuk politikája. Azt hangsúlyozta: bár a görög hatóságok súlyos hibát vétettek, a magyar hatóságoknak most lehetőségük van felderíteni a dzsihadista kapcsolatrendszerét.

A Terrorelhárítási Központ az Europollal és más országok titkosszolgálatával együtt próbálja kideríteni, hogy mit csinálhatott F. Hassan az elmúlt 3 évben. Letartóztatásáról akár már vasárnap dönthet a bíróság.