Mansfeld Péterre emlékeztek kivégzésének 60. évfordulóján

 

Katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg csütörtökön Budapesten a hatvan éve kivégzett Mansfeld Péterről, aki az 1956 utáni megtorlások legfiatalabb áldozata volt. Mansfeld Pétert Csepel díszpolgárává nyilvánították.

Az Új köztemető 301-es parcellájában lévő sírjánál – mások mellett – Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója koszorúzott.

Mansfeld Péter egykori csepeli iskolájának emléktáblájánál Wittner Mária 1956-os halálraítélt mondott beszédet, azt hangsúlyozva, hogy Mansfeld Péter példaképe lett a magyar ifjúságnak.

Wittner Mária felidézte, amikor Mansfeld Péter II. kerületi szobrát leleplezték, sokak megütköztek azon, hogy meztelenül ábrázolták a fiút. Wittner Mária azt mondta: a gondolat, amely a szobrot megalkotta, kettős. Tükrözi egyfelől a születés ártatlanságát, de a lemeztelenített ember megalázottságára is utal.

Mansfeld Pétert – Németh Szilárd javaslatára – posztumusz Csepel díszpolgárává nyilvánították. A kitüntető címet csütörtökön Wittner Mária vette át Borbély Lénárdtól (Fidesz-KDNP), a kerület polgármesterétől.

Mansfeld Pétert 1959. március 21-én, néhány nappal 18. születésnapjának betöltése után végezték ki. Az 1956 utáni megtorlások legfiatalabb áldozatát a rendszerváltás után, 1990-ben rehabilitálták, az Új köztemető 301-es parcellájában temették újra, neve a megtorlások embertelenségének jelképévé vált.

Mansfeld Péter 1941. március 10-én született Budapesten. Az általános iskola után esztergályos ipari tanuló lett Csepelen, ahol megtanult gépkocsit vezetni, és a szakma legjobb ipari tanulója versenyen a második lett, később a MÁVAG-ba helyezték át.

Mansfeld Péter 1996-ban posztumusz Magyar Örökség kitüntető címben részesült, 2002-ben avatták fel emléktábláját egykori csepeli iskolájában, Poznanban és Csepelen utcát neveztek el róla. A budapesti I. kerületben, a Szabó Ilonka utcában áll a Melocco Miklós által készített emlékműve, a II. kerületi, Gül Baba türbéjéhez közeli Mansfeld parkban pedig Menasági Péter szobra.

Láng Zsolt: Mansfeld Péter a szabadságért adta életét 

Mansfeld Péter a szabadságért adta életét, olyan fiatalember volt, akivel veleszületett az igazságérzet és a hazafiság – mondta Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester csütörtökön Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás legfiatalabb mártírjának egykori iskolájánál rendezett kerületi megemlékezésen.

Mansfeld Péter halálának 60. évfordulóján a kerületi önkormányzat a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziummal tartott megemlékezést, amelyen Láng Zsolt elmondta, hogy Mansfeld Péter 1956-ban nem volt még 18 éves sem, nem akart hős lenni, nem dédelgetett világmegváló gondolatokat – olvasható a kerület közleményében.

A polgármester úgy fogalmazott: Mansfeld Péter „egyszerű rózsadombi srác volt, akivel veleszületett az igazságérzet és a hazafiság”. Csatlakozott a Széna téri harcosokhoz, de nem fogott fegyvert, szállítási feladatokat végzett a forradalmároknak. Az ellene zajló koncepciós perben nem árulta el társait, ragaszkodott igazához, aminek az lett a következménye, hogy a kommunista hatalom kivégeztette – mondta el Láng Zsolt.

A megemlékezők megkoszorúzták az iskola falán lévő Mansfeld Péter-emléktáblát, valamint az 1956. június 28-i poznani sortűz során 13 évesen életét vesztett lengyel Romek Strzalkowski emléktábláját. Láng Zsolt a megemlékezést követően a Mansfeld Parkban is elhelyezte az emlékezés virágait a mártír szobránál – olvasható a II. kerület közleményében.