Tíz taxisból egy még mindig hiéna

 

A taxis érdekképviseletek szerint a privát személyszállítási piac 10-15 százalékát adják a hiénák, akik sokszor megfelelő engedélyek nélkül dolgoznak, irreálisan magas áraikkal és megbízhatatlanságukkal óriási károkat okoznak, főként a külföldi turistáknak, rombolva ezzel az országimázst is.

A piac 10-15 százaléka tudható be taxis hiénának, ebbe a csoportba pedig azok tartoznak, akiknek nincs semmiféle engedélyük a személyszállításra, illetve azokat is ide sorolják, akik a szabályokat nem tartják be, és a díjak többszörösét alkalmazzák a szállítások során – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ismertette: a hiénák jellemzően azokon a területeken mutatják meg magukat, ahol az idegenforgalom és a turizmus erőteljesen jelen van a fővárosban. Ilyen a belvárosi múzeumok környéke, a Parlament és a bulinegyed is  – tette hozzá.

A demonstráló taxis szervezetek konvoja a Lánchídon 2016. május 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az éttermekre és szállodákra ma már nem igazán jellemző, hogy kapcsolatban állnának a taxis hiénákkal, a legalitás és a szolgáltatóipar fehérítése jellemzi már a piacot – fogalmazott Metál.

A magyar hatóságok folyamatos ellenőrzéseket végeznek a személyszállítással foglalkozó cégeknél, de a taxis szövetség szerint azok nem elég célirányosak. Metál Zoltán ugyanakkor hozzátette: Magyarországon rendkívül jól szabályozott a személyszállítási tevékenység, az ellenőrzésre azonban jóval nagyobb energiát kellene fordítani.