Illegális sertéstelepet számolt fel a Nébih - VIDEÓ

 

Többszörösen megsértette a hatályos jogszabályi előírásokat az a Pest megyei állattartó, akinek telepén 55 bejelentés nélkül tartott sertést találtak – közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az állatokat az uniós szabályokat megsértve élelmiszer-hulladékkal (moslékkal) etették és az állatok egészségügyi státusza sem ismert. Az ellenőrök csaknem egy tonna mellékterméket találtak a telepen fellelhető műanyag hordókban, illetve földbe ásott tárolókban.

A területileg illetékes járási hivatal azonnali hatállyal forgalmi korlátozást, továbbá a melléktermék ártalmatlanítását rendelte el az érintett telepen – közölte a Nébih.

A szervezet ismételten felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban – így Magyarországon is – szigorúan tilos az élelmiszer-hulladékok feletetése az élelmiszertermelő haszonállatokkal.

A moslék (ideértve bármilyen, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerből származó hulladékot, tehát az éttermekből, konyhákból vagy háztartásokból kikerülő mellékterméket egyaránt) az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag számos járványos betegség, így például az afrikai sertéspestis esetében is.