Elkészült a biztosítási terv a nemzeti ünnepre

 

Elkészült a március 15-i ünnepségek biztosítási terve. Az elmúlt években bevált módszer szerint kora reggeltől munkában lesz az Operatív Törzs. A központi programok reggel 9-kor kezdődnek Budapesten, a Kossuth téren, onnan a Nemzeti Múzeumhoz vonulnak át az ünneplők, ahol Orbán Viktor és a lengyel kormányfő is beszédet mond – ismertették a köztelevízióban.

Péntek reggel 9 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a fővárosi Kossuth téren. Majd elkezdődnek a március 15-i ünnepi programok.

A Kossuth térről huszármenet indul a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök fél 11-kor mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is felszólal.

Ingyenes programok

A budai Várban idén is egész nap ingyenes programokkal készülnek. Forradalmi forgatag lesz a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, kézműves-foglalkozások, történelmi séta és tárlatvezetés lesz a Budapesti Történeti Múzeumban, a Várkert Bazárban pedig koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket.

Elkészült a biztosítási terv

A rendezvények idején végig ülésezik az Operatív Törzs, hogy garantálja a programok biztonságát. A Terrorelhárítási Központ, a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai kedden írták alá a biztosítási tervet.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta: 1848 olyan hagyományt erősített és teremtett, ami a mai napig mértékadó. Az idei március 15-i nemzeti ünnep mottója, amelyet Kölcsey Ferenc Emléklapra című epigrammájában fogalmazott meg: „A haza minden előtt.” Kovács Zoltán kiemelte: a 21. század elején is a magyarok érdeke áll mindenekelőtt.

Az ünnepi rendezvények miatt országszerte lezárásokra, forgalomkorlátozásokra és menetrendváltozásokra kell készülni. Ezekről bővebb információ a rendőrég honlapján tájékozódhatnak, az ünnepi rendezvények további részleteiről pedig a marcius15.kormany.hu-n lehet olvasni.