A CDU-CSU frakció vezetője szerint egy muszlim is lehetne német kancellár

 

A CDU és a CSU közös Bundestag-frakcióvezetője, Ralph Brinkhaus nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy muszlim vezesse Németországot. A kereszténydemokrata politikus erről az Idea evangélikus hírügynökségnek beszélt – számolt be a Welt.

Számomra nem mérvadó, hogy melyik valláshoz tartozik az adott illető, mivel a CDU nem egy vallási közösség – fogalmazott Brinkhaus. „Ha jó politikus, és képviseli az értékeinket és a politikai nézeteinket, miért ne?”

A CDU nem egy vallásos szervezet, ez az ami megkülönbözteti a katolikus egyháztól – mondta.

Elmondta, hogy egyes régiókban a német lakosság töredéke vallásos, ezért a CDU-ba is várják azokat a muszlimokat, akik osztják a párt értékeit: a felelősséget, az  emberi méltóság tiszteletben tartását és a szolidaritást.

 

A német lakosság fele vallásos, de a számuk folyamatosan csökken – írja a Welt. A keleti tartományokban pedig az országos átlagnál is kisebb az egyházi közösségekhez tartozók száma. Egy friss felmérés szerint az iszlamizációtól való félelem tartja az idősebb embereket az egyházi közösségben a Welt szerint.

A 888.hu beszámolója szerint 2016 júliusában alakult meg a CDU muszlim szárnya, melynek alakuló ülését egy közös imával zárták, ahol felcsendült a sokak fülének kellemesen hangzó „Allah akbar!” is.