Drasztikusan csökkent a fecskék száma Magyarországon

 

Hazánkból 2020-ra eltűnhetnek a fecskék, ha nem történik jelentős változás. Szerencsére a fecskék fészkét tilos hazánkban leverni. A madarak biológiai védelmet jelenthetnek a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is – hangzott el az M1 szerdai műsorában.

A vonatkozó magyarországi természetvédelemről szóló törvény alapján „tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása”.

Minden fecske, amíg Magyarországon költ és neveli a fiókáit, minimum egy kilogramm pusztít el – mondta a műsorban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője, és hozzátette, ha egy-két millió fecske eltűnne hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar maradna a „nyakunkon”.

A fecskék a mezőgazdasági kártevő rovarokkal táplálkoznak, illetve szúnyogfajokkal, köztük az újabban nálunk is megjelenő, akár halálos betegséget is terjesztő szúnyogokkal – mondta, és arra  figyelmeztetett, hogy a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken.

Állománycsökkentő tényező a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, -pusztítás, illetve a növényvédő szerek használata. A klímaváltozás is oka a fecskeállomány csökkenésének, és Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a lakosság is hozzájárul ehhez – mondta Orbán Zoltán. „A figyelmeztetéseink és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén, elpusztul a fióka és gyakran a kotló madár is” – mondta a természetvédő.

A fecskefészkeket legtöbbször azzal az indokkal verik le, hogy a fecskeürülék veszélyt jelent. „A településen össze nem szedett sok tonnányi macska- és kutyaürülék sokkal nagyobb kockázatot jelent” – hangsúlyozta Orbán Zoltán. Hozzátette, hogy egy egyszerű eszközzel, a fészek alá felhelyezett, körülbelül kéttenyérnyi fém-, fa- vagy műanyag lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható a fecskeürülék földre hullása.

Elmondta, hogy sokszor csupán azért verik le az emberek a fészkeket, mert a madarak csicseregnek, ami zavarja az embereket.

Azzal nem számolnak, hogy ha eltűnnek a fecskék, akkor a rovarok ellen be kell vetni különböző mérgeket, amelyek minden rovart elpusztítanak, többek között a beporzó rovarokat is, és a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak – figyelmeztetett a természetvédő. Szerinte a fecskék védelmében meg kellene győzni a lakosságot a madarak hasznosságáról, és fontos lenne a szúnyogirtás szabályainak megváltoztatására is, a jelenlegi 4-5-6 százalékos biológiai szúnyogirtást 100 százalékra kellene növelni.

„Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!” – kérte a lakosságot Orbán Zoltán, emellett felhívta a figyelmet arra is, ha bárki azt tapasztalja, hogy a fecskefészkekben kárt tesznek, akkor okostelefonon rögzítse azt, és jelezze az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának.