Brüsszel még mindig nem adott pénzt a határvédelemre

 

Újabb fél évvel meghosszabbította a magyar kormány a migrációs válsághelyzetet, amelyet még 2016-ban rendeltek el. Mivel a bevándorlás azóta is folyamatos Európa felé, újra és újra meg kellett hosszabbítani. Becslések szerint több mint 70 ezer illegális bevándorló lehet most a Balkánon. Ennek ellenére Brüsszel a magyar határvédelemre nem ad pénzt. Hollik István kormányszóvivő szerint ráadásul az Európai Parlament a következő hét évben megháromszorozná a Soros-szervezetek támogatását – közölte az M1 Híradója.

Szinte mindennapossá vált, hogy az illegális migránsok kamionok rakterében, vagy éppen tehervonatokon megbújva próbálnak bejutni Magyarországra. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban az M1-en azt nyilatkozta, hogy a határzár ellenére januárban is több, mint hétszázan akartak beszökni Magyarországra.

A kormány 2016 márciusában hirdette ki Magyarország egész területére a migrációs válsághelyzetet, amit most a kabinet újabb fél évvel meghosszabbított. Több mint 1200 napja védi kerítés a Magyarország déli határát. Idén a kormány 29 milliárd forintot különített el a költségvetésben a tömeges bevándorlás kezelésének kiadásaira.

„Ígérete ellenére az Európai Bizottság egy fillérrel sem támogatta a magyar határvédelmet” – erről beszélt Hollik István kormányszóvivő. Emlékeztetett, Orbán Viktor 2017 őszén levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy Brüsszel 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelem addigi költségeihez, mivel Magyarország nem csak a saját, hanem az Európai Unió külső határait is védi – hangzott el az M1 Híradójában.

A határvédelmi költségek a kérelem benyújtásakor több mint 270 milliárd forintra rúgtak, ez az összeg pedig azóta emelkedett – tette hozzá. A kormányszóvivő közölte, Brüsszel hosszú levelezés után először a magyar költségek egyharmadát hagyta jóvá, és ígéretet tett azok kifizetésére. Később azonban ezt visszavonta, és csak a költségek mintegy tizedét ismerte el, amelyet a mai napig nem fizetett ki.

Ezzel ellentétben láthatjuk, hogy a migrációt támogató, ösztönző és segítő Soros-szervezeteket igen bőkezűen támogatja Brüsszel – mondta el. Hozzátette, úgy látszik nem volt hiába való, hogy csaknem 40 alkalommal látogatták meg a Soros-szervezetek az Európai Bizottság különböző vezetőit és biztosait. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az Európai Parlament idén januárban fogadta el azt a jelentést, amely szerint a következő 7 évben megháromszoroznák a Soros-szervezetek támogatását, így azok még több migránst tudnának behozni Európába.

A határok védelméért továbbra is a tagállamoknak, a nemzetállamoknak, így Magyarországnak kell a felelősséget vállalni – erről már Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth Rádióban. Az unió azonban ezt megtagadja Magyarországtól, mert hiába kéri a kormány, hogy legalább a felét térítse meg az EU a határvédelmi költségeknek, de „a fülük botját se mozdítják meg”– tette hozzá.