Drasztikus lehűlés következik a hétvégén

 

Markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét pénteken, 70 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó, viharos széllökésekkel zúdul be a hideg.

Péntek éjjel észak felől fokozatosan mindenhol beborul az ég, és többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél hajnalban már többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Péntek délelőtt erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, majd a déli óráktól észak felől csökkenni kezd a felhőzet, legtovább a Duna vonalában és a Dél-Dunántúlon marad felhős az ég. A nap második felében is itt várható csapadék, és estefelé az eső mellett a Dél-Dunántúlon havas eső is lehet, de havazás sem kizárt. Az északkeleti, északi szél többfelé megerősödik, a középső területek kivételével viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között valószínű, északkeleten késő délelőttől már csökken a hőmérséklet.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a legtöbb megyében várható, viharos széllökések miatt.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

A hidegfront mögött a csípős levegő is eléri térségünket. A pénteki 5-12 fok közötti csúcsértékeket szombaton már csupán 0 és 3 fok közöttiek követik a legmelegebb percekben! Arról nem beszélve, hogy az erős szél tovább rontja hő- és komfortérzetünket. Ezzel szemben a levegő minőségére pozitív hatással lesz a légmozgás. Éjszaka -4, -10 fok közötti minimum értékek valószínűek. Azonban túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, csak kevés fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem ígérkezik.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Vasárnap Változóan felhős idő várható többórás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között várható, de a fagyzugokban több fokkal hidegebb lehet. A nappali hőmérséklet a hét utolsó napján sem emelkedik 1-5 fok fölé.

A jövő hét első napján 10 fok közelébe (4-9 fok), a folytatásában pedig újra 10 fok fölé (6-14 fok kedden) kúszik a hőmérséklet a legkellemesebb tájakon.