ITM: Újabb álhír terjed az MTA körül

 

A legfrissebben felfújt kampánylufi vagyonelkobzásként próbálja láttatni a kizárólag a kutatási-fejlesztési rendszer hatékonyabbá tételére irányuló törekvéseket. A Budapesti Corvinus Egyetem új modellre való átállítását hivatkozza meg, mit sem törődve azzal, hogy az állam ott sem elvesz, hanem épp jelentős vagyont ad át az egyetem fenntartható működéséhez – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Azt írták: Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő források hatékonyabb és eredményesebb felhasználása érdekében ideje áttérni a teljesítményalapú finanszírozásra.

A kormány többször megerősített elvárása szerint az átalakítás során nem sérülhet a tudományos kutatás szabadsága. A folyamat semmilyen módon nem érinti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztestületét, annak működését és finanszírozását. Az új működési elvek lefektetéséről már megkezdődött, és a napokban tovább folytatódik a konstruktív párbeszéd. Senki által nem vitatott, közös cél, hogy Magyarország európai szinten is élenjáró kutatási-fejlesztési és innovációs teljesítményt nyújtson a kiemelt gazdasági területeken.

A hazai kutatás-fejlesztés és benne az Akadémia ügyét kampánylufivá silányítók számára azonban sajnálatos módon fontosabb az újabb és újabb negatív hangulatkeltés, mint a valós tényeken alapuló tájékoztatás – közölték.