Könnyen állatkínzás lehet az illegális agancsgyűjtésből

 

Tél vége, tavasz eleje a szarvasok agancshullatásának időszaka, ilyenkor gyakran találni „elhagyott” agancsot az erdőkben. Ezek összegyűjtése egyre többeket vonz, hiszen az engedély nélkül értékesített agancs komoly bevételi forrás. Egy kiló ára 4-5 ezer forint, egy kifejlett agancs 15-20 ezer forintot is jelenthet a megtalálónak. Bár az illegális gyűjtőket a törvény bünteti, számuk mégis évről évre nő – hangzott el az M1 csütörtök délelőtti műsorában.

Csak engedéllyel lehetséges az elhullott agancsok gyűjtése a jelenlegi szabályozás szerint. Ha ez nincs meg, akkor 50 ezer forint alatt szabálysértésnek, fölötte pedig bűncselekménynek minősül az agancsgyűjtés – fogalmazott Bánáti László, a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság kommunikációs igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy a szabálysértéseket, bűncselekményeket fel lehet-e deríteni, a kommunikációs igazgató elmondta, ez azokon a területeken jelent gondot a hatóságoknak, ahol sok gím- vagy dámszarvas él.

A lesoványodott, legyengült szarvasok számára fontos a nyugalom. Az illegális agancsgyűjtők azokban nem ritkán több órán, vagy akár egész napon keresztül kutyákkal űzik a vadakat, amelyek ettől még fogékonyabbak lesznek olyan betegségekre, mint a tüdőgyulladás – hívta fel a figyelmet.

Bánáti rámutatott: február közepétől a legidősebb bikák vetik le először az agancsokat, ezt a folyamatot pedig az illegális gyűjtők igyekeznek meggyorsítani. Ilyenkor megsérülhet az agancstő, aminek következményeképp a bika már csak torz agancsot tud növeszteni.

Gyakorlatilag az üldözés állatkínzást jelent – hangsúlyozta.

Ha a kiránduló elhullajtott agancsot talál, nézze meg jól, fotózza le, de hagyja az erdőben. Ellenkező esetben le kell vinnie a hivatásos vadászoknak – hívta fel a figyelmet Bánáti László.

Közölte: egy kifejlett szarvasbika több millió forintos értéket képvisel, egy hullott agancsért pedig 5-6 ezer forintot adnak a gyűjtők. Magyarország teljes területét nézve, ez milliárdos nagyságrendű tétel lehet.

Az engedély nélküli agancsgyűjtés a vadászati törvény szerint jogosulatlan vadászatnak minősül, és 100 ezertől ötmillió forintig terjedő bírsággal sújtható.

A címlapfotó illusztráció.