Nyári gyermektáborok – ne hagyja az utolsó pillanatra a foglalást

 

Az árak növekedése évről évre elkerülhetetlen a nyári táboroztatások kapcsán, azonban spórolhat a szülő, ha korábban lefoglalja az adott turnust, az előfoglalási kedvezmények miatt.

Tóth Béla, a taborfigyelo.hu ügyvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: idén 5-15 százalék közötti áremelkedésre lehet számítani mind a napközis, mind az ottalvós táborok esetében.

Minél korábban foglaljuk le, annál kedvezőbb áron tudjuk azt megtenni

Egy napközis tábor esetében, egy kétgyermekes családnak legalább 130 ezer forintba kerül, ha két hetet táboroztatással szeretnének megoldani a vakációból, míg ottalvós tábor esetén ez az összeg 200 ezer forint fölé is emelkedhet – nyilatkozta Tóth Béla.

Cserkésztábor Ipolynyéken (Fotó: MTI/Komka Péter)

Könnyítést jelenthet azonban, hogy a legtöbb tábornál előfoglalási kedvezmények vannak érvényben, vagyis minél korábban foglaljuk le, annál kedvezőbb áron tudjuk ezt megtenni – hívta fel a figyelmet, majd hozzátette: akinek fontos az, hogy milyen áron tudja a gyermekét táboroztatni, annak muszáj már februárban foglalkoznia a nyári táborokkal.

A taborfigyelo.hu oldalon jelenleg több mint 330 táborturnus szerepel, amelyeknek közel a fele 5-10 százalékos előfoglalási kedvezményt kínál, és ezek döntő többségében testvérkedvezményekkel is kombinálhatóak – közölte.

Aki korán foglal, az megspórolja a drágulás mértékét. Fontos már most foglalkozni a témával, mert a legjobb ár-érték arányú táborok turnusai gyorsan telítődnek – fogalmazott Tóth Béla.

Óriási a választék

Kittka András, a Funside-táborok szervezője arról beszélt: Magyarországon a szülők abból a szempontból szerencsés helyzetben vannak, hogy óriási a választék a táborokat tekintve, szinte minden megtalálható, magas minőségben.

Szintén érdemes a témáról már februárban beszélni, ha a szülők először szeretnék ottalvós táborba küldeni a gyermeküket a nyáron – fűzte hozzá.

Rekordnak számított a tavalyi év

A tavalyi év rekordnak számított, sikerült átlépni az „álomhatárt”, ugyanis több mint kétszázezer gyermek táborozott a 2018-as évben – jegyezte meg Tóth Béla, majd úgy folytatta: ezzel párhuzamosan, ilyen sok tábor közül még soha nem lehetett választani, mint tavaly.

Egyre több olyan tábor jelent meg, ahol – nem feltétlenül a szervezők rossz szándékától vezérelve –, sokféle tevékenységet próbáltak belepréselni egy-egy turnusba. Azonban minél több tevékenység van belesűrítve egy-egy táborba, annál kevésbé tudnak elmélyedni a gyermekek egy-egy témában – tette hozzá.

A Rákóczi Szövetség anyanyelvi tábora Tatán (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Kittka András elmondta: a nyári szünet kiváló alkalom arra, hogy a gyermek olyan tevékenységeket próbáljon ki, amikre év közben nincs lehetősége. A Funside-táborok esetében minden helyszínen két különböző foglalkozást lehet választani egy adott hétre.

Ilyenkor kell körültekintőnek lenni, a szülőnek a feladata, hogy tájékozódjon a táborok, illetve a tevékenységek szakmai tartalmáról – hangsúlyozta.

Csoportosan lehet igénybe venni az erdei vándortáborokat

Kittka András azt is elmondta: a balatoni táboruk a nyelvtanulás szempontjából nagyon különleges, hiszen egy nemzetközi táborról van szó, ami kiváló lehetőséget nyújt azoknak a magyar gyerekeknek, akik szeretnének angolul tanulni.

Tóth Béla kiemelte az erdei vándortáborokat, amelyeket csoportosan tudnak igénybe venni az osztályok, a pedagógusok tudnak ezekre jelentkezni. Az erdei vándortáborokban gyakorlatilag önköltségi áron tudnak részt venni a gyerekek.