Kényelmesebb lesz az utazás a budapesti repülőtéren

 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport bejelentette, hogy a következő két évben folyamatos beruházásokat hajtanak végre, amelyeknek köszönhetően gyorsabbá, kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válik a repülős utazás. A fejlesztéseket összefogó bud:plus program keretein belül már 2019 első fél évében látványos változáson esik át a repülőtér.

A megújuló biztonsági ellenőrzésnek és önkiszolgáló poggyászfeladásnak köszönhetően a Budapest Airport felkészülten várja a nyári utazási szezont.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma 2015 óta mintegy 50 százalékkal nőtt, a terminálok tavaly mintegy 15 millió utast fogadtak és indítottak. A dinamikus fejlődésre tekintettel a repülőtér nemrégiben bejelentette egy új terminálépület megépítését, de a vállalat az átmeneti időszakban is kényelmes szolgáltatást nyújtana utasok számára – írta közleményében a Budapest Airport.

Új terminálépületet is felhúznak (Fotó: Budapest Airport)

Új terminálépületet is felhúznak (Fotó: Budapest Airport)

A 2019 nyaráig megvalósuló beruházások legtöbbje az utasok kényelmét és tájékozódását, valamint a biztonsági, határátlépési intézkedéseket érinti. A 2B terminálépület több részét átépítik és felújítják: február végéig irodák és raktárak elbontásával kiszélesítik azt a folyosót, amin keresztül a repülőgépről leszálló utasok a csomagkiadóhoz eljutnak. Ezáltal az érkezési zóna jelentősen több utast fogadhat a jövőben.

További üzemi területek felszámolásával a csomagkiadó csarnok területe is nő, így az egyik poggyászkiadó futószalag is kibővül. A nyári utazási csúcsidőszakban óránként akár 2-3000 ember is érkezhet egy időben a repülőtérre, számukra ezzel csökkenhet a várakozási idő és gyorsabbá válhat a csomagok felvétele. A mosdókat nemcsak a 2B terminálon, hanem a SkyCourt emeletén is átépítik, kibővítik, aminek köszönhetően a főszezonra mintegy háromszor annyi mosdó áll az utasok rendelkezésére, mint eddig.

A 2B Terminál érkezési szintjén kibővül a poggyászkiadó szalag (Fotó: Budapest Airport)

A 2B Terminál érkezési szintjén kibővül a poggyászkiadó szalag (Fotó: Budapest Airport)

Huszka Péter, a Budapest Airport forgalmi igazgatója a fejlesztésekről elmondta, utasaik visszajelzéseit figyelembe véve tervezték meg a bud:plus program beruházásait. Céljuk, hogy hozzájáruljanak utasaik kényelemérzetéhez, illetve hogy felgyorsítsák a repülésnél kötelező biztonsági és egyéb eljárásokat.

Ennek érdekében az indulásnál a repülőtér egy önkiszolgáló csomagfeladási rendszert is tesztüzembe állít tavasszal, az utasok a beszállókártya mellett a poggyászcímkét is kinyomtathatják, és utána feladhatják a bőröndöket. A módszer gyorsabb, mint a hagyományos csomagfeladási szolgáltatás. Ha beválik, a Budapest Airport a rendszer bővítését és kiterjesztését tervezi. Hosszabb távon akár a repülőtéri parkolóban vagy akár a belvárosi helyszíneken, hotelekben, vagy folyami hajókikötőben is fel lehet majd adni a repülőtéri poggyászt – írták.

Információs munkatársak segítik a tájékozódást (Fotó: Budapest Airport)

Információs munkatársak segítik a tájékozódást (Fotó: Budapest Airport)

Emellett a repülőtér induló utasai is találkozhatnak újításokkal. A nyári szezonig egy fiatalokból toborzott teljes csapat áll szolgálatba a terminálon, akiknek a feladata az utasok közvetlen segítése lesz. Ők a repülőtéren már meglévő információs, támogató szolgáltatásokat összefogva, kiegészítve tájékoztatják az utasokat. A Budapest Airport emellett az információs táblák, képernyők számát is növeli, nemcsak a terminálokban, hanem azok környezetében is. Az utasok így például azt is megtudhatják, hogy melyik oldalon rövidebb a várakozási idő a biztonsági ellenőrzésnél.

A beruházások jelentős része a biztonsági intézkedések optimalizálását, fejlesztését célozza, aminek köszönhetően gyorsabban át lehet majd jutni a kötelező ellenőrzéseken. Jelenleg is tart – egyebek mellett – az utasbiztonsági terület kibővítése: a 2A és a 2B oldalakon egyaránt egy-egy új utasbiztonsági ellenőrző sor épül, a 2A oldalon pedig a várakozási területet is kibővíti a cég az ottani kávézó egy részének elbontásával. A kapacitásbővítés lehetőséget ad arra, hogy a csúcsidőszakokban a jelenlegihez képest több utast tudjanak kezelni egy órán belül.

Szabó István, a Budapest Airport biztonsági igazgatója hozzátette: Az új utasbiztonsági sorok kiépítése mellett kibővül a vámterület is, ezzel hozzájárulva a kötelező eljárások felgyorsításához. Szoros együttműködésben dolgoznak az Országos Rendőr-főkapitánysággal a határellenőrzés digitalizálásán. Közös céljuk, hogy a legmodernebb eszközökkel végezhessék az ellenőrzéseinket, a lehető legkisebb kellemetlenséget okozva ezzel utasainknak.

A bud:plus program első szakaszának beruházásai 2019 nyarán fejeződnek be, a Budapest Airport összesen mintegy 6,5 milliárd forintot (20  millió eurót) fordít csak erre a célra az új terminál megépüléséig hátralévő időben.