Kollégiumi tűz: akár öt évet is kaphatnak a fiatalok

 

Három fiatal fiú miatt égett le múlt héten a Ráday utcai kollégium Budapesten. Eleinte elektromos hibának tűnt, de a tűzvizsgálat kiderítette: szándékos gyújtogatás okozta a tragédiát. A három fiatal a tűzvész napján döntötte el, hogy valamit felgyújt. A tűzoltókat egyébként rendszeresen riasztják szándékos gyújtogatás helyszínére.

A nyomozás megállapításai szerint a három budapesti fiatal – két 15, és egy 16 éves fiú – azt találta ki, hogy valamit fel fognak gyújtani. Körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott keressenek – ahogy elmondták – egy kukát, vagy valami hasonló tárgyat.

Ekkor megtalálták a kollégium falának támasztott szivacsot, amit lelocsoltak körömlakklemosóval, majd meggyújtották és elszaladtak. Végül csak a hírekből értesülhettek arról, hogy az épület ezután kiégett, és hogy egy ember meghalt.

Pillanatok alatt lángba borult az épület

A pénteken nyilvánosságra hozott szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a lángoló szivacs mögötti, használaton kívüli ajtó is lángra kapott, majd a raktárhelyiségben lévő tárgyak is begyulladtak. A tűz terjedését gyorsította, hogy a helyiségből nyíló lépcsőház tetején nyitva volt az ablak, így a kéményhatás pillanatok alatt felvitte a harmadik emeletig a lángokat.

A helyszínen nagy kiterjedésű tűz fogadta a tűzoltókat, az oltás során sikerült meghatározni, hogy a tűz keletkezési oka hol található, hiszen ott volt e legintenzívebb a füstfejlődés és a legerősebb a beégési nyom – tájékoztatott Palotai Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Szabadlábon védekezhetnek 

Budapest rendőrfőkapitánya elmondta: csütörtökön vették őrizetbe a gyújtogatással gyanúsítható fiatalokat, akik beismerő vallomást tettek. Terdik Tamás elmondta, a ténybeli beismerő vallomás összefügg az eljárás során beszerzett bizonyítékokkal. A három fiatal együttes ténykedése hozzájárult ahhoz, hogy a Markusovszky téren található kollégium kiégjen – szögezte le.

A kamaszok büntetésének várható tartama nem indokolja a letartóztatást, ezért védekezhetnek szabadlábon – magyarázta Borbély Zoltán az M1 szombat reggeli műsorában.

A jogász emlékeztetett: a rendőrség közveszélyokozás miatt hallgatta ki a három fiút; és bár nem élet kioltását célozta a gyújtogatás, a közveszélyokozás a veszély tekintetében szándékosnak minősül.

Életkori sajátosság a bűnelkövetés?

Az M1-nek nyilatkozó kriminológus azt mondta: a kamasz gyermekeknél szinte természetes, hogy veszélyes dolgokat is csinálnak. Meg akarják mutatni, hogy mire képesek, keresik önmagukat. Hozzátette: valószínűleg ennél az esetnél is ez állhatott a háttérben. Németh Zsolt úgy fogalmazott: az, hogy a tetteiknek ilyen tragikus és szörnyű következménye lett, senki nem gondolta volna, leginkább ők nem.

A kriminológus szerint a három fiatal nem akarta, hogy ekkora tűz legyen, ekkora kár, és azt sem, hogy egy ember életét veszítse. Az, hogy mégis ilyen következménye lehetett egy „gyerekes” tettnek, tanulságos lehet minden gyermek számára.

Akár öt évet is kaphatnak

A 15 és 16 éves fiatalok megbánták, amit tettek, és szabadlábon védekeznek, ellenük közveszély okozása miatt indult eljárás. Ennek a bűncselekmények a legalacsonyabb büntetési tétele – halál okozása esetén – kettő, illetve öt év. A kollégiumi tűzben egy 47 éves, többgyermekes családapa halt meg, a mintegy nyolcvan fiatalnak sikerült kimenekülni. Az tűzben az épület annyira megsérült, hogy le kell bontani, az újjáépítéshez a kormány minden segítséget felajánlott.

Rendszeresen riasztják a tűzoltókat szándékos gyújtogatás helyszínére

A szakértők szerint a magyar kriminalisztika történetének egyik legsúlyosabb, különös kegyetlenséggel végrehajtott bűncselekménye történt 1988 nyarán a Csongrád megyei Csengelén. Egy férfi és két bűntársa féltékenységből felgyújtott egy házat, amelyben 11 ember, köztük egy állapotos anya és gyermekek is tartózkodtak. A lángok közül csak két férfi tudott kimenekülni. Kilencen életüket vesztették.

2007 tavaszán – néhány nappal azelőtt, hogy ismét megnyitotta volna kapuit – felgyújtották az Erzsébet híd lábánál lévő Romkert szórakozóhelyet. A javarészt fából épült mulatót teljesen beborították a lángok, amelyek körülbelül kétszáz négyzetméteren pusztítottak. A tűzoltók rövid idő alatt a helyszínre értek, de a hely porig égett. A tűzben egy 48 éves biztonsági őr életveszélyesen megsérült, teste kilencven százaléka megégett. Egy járókelő mentette ki, ám nem sokkal később a kórházban belehalt sérüléseibe.

2017 júliusában egy felnőtt és gyerek halálát okozta az a férfi, aki felgyújtotta a saját házát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton. Az épületben a lángok fellobbanásakor egy másik férfi és három gyermeke aludt. Két tinédzser-korú fiatalnak sikerült kimenekülnie, de édesapjuk és egy másfél éves kislány bennégett. A tettest néhány óra alatt elfogták a rendőrök.

Tavaly októberben pedig két ember, anya és lánya haltak meg egy lakástűzben Kaposváron. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz más lakásokra is átterjedjen. Egy embert az erkélyről mentettek ki a szakemberek. A lakás szinte teljesen kiégett. Az ügyet büntetőeljárásban vizsgálják, vagyis a rendőrség szerint valószínűleg gyújtogatás történt.

2017 augusztusában egy 21 éves férfi és 16 éves bűntársa rágyújtotta a házat egy nőre és három gyerekre a Nógrád megyei Dejtáron. A családi ház bejárati ajtaja előtt különböző gyúlékony anyagokat halmoztak fel, azokat és az ajtó melletti bejárati ablakot leöntötték és meggyújtották. A házban lévő nő és három kiskorú gyermek egy másik ablakon menekült ki a lángok elől. A gyújtogatókat elfogták.

2008 szeptembere és 2009 januárja között 19 alkalommal gyújtott fel többnyire zsúfolt parkolókban álló autókat egy középkorú férfi Csepelen, mielőtt a rendőrök elfogták. Az autókat a benzintartálynál lelocsolta éghető anyaggal, majd meggyújtotta. Mivel a tűz sokszor más gépjárművekre is átterjedt, a gyújtogatásoknak összesen harminc gépjármű esett áldozatul. A tettes több mint tíz éve pszichiátriai kezelés alatt állt.