Milliárdos felújítás kezdődik a megyei könyvtárban Tatabányán

 

Kezdődhet a József Attila Megyei és Városi Könyvtár felújítása Tatabányán, a 2,6 milliárd forintos beruházás során kétszeresére bővül az olvasók által használható tér – közölte a polgármesteri hivatal.

A városháza tájékoztatása szerint a kormány a Modern városok program keretében támogatja az intézmény átalakítását. Az új épületet a tervek szerint 2020 nyarán adják át, az átmeneti időszakban a felnőtt és a gyermekkönyvtár egy-egy fiókkönyvtárban látogatható.

A felnőtt könyvtárban kétszintessé alakítják a jelenlegi olvasótermet. Az egy légterű helyiség felső szintjére kerül a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.

Tatabánya, 2016. március 22. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester sajtótájékoztatót tart a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírása után Tatabányán 2016. március 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester sajtótájékoztatót tart a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírása után Tatabányán 2016. március 22-én. (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot alakítanak ki a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán. A raktárakban kétszázezer kötet fér el.

Az épületet 1964-ben emelték, azóta építészetileg elavult, infrastrukturális állapota leromlott, a jogszabályi feladatok ellátására alig alkalmas, és alapterület tekintetében sem felel meg a Könyvtári Intézet által ajánlott értékeknek.

A könyvtárat korábban fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002-ben kiírt egy építészeti tervpályázatot a könyvtár bővítésére, de a megvalósítás végül forrás hiányában akkor elmarad