Országszerte havazik, figyelmeztetést adtak ki

 

Túlnyomóan borult idő lesz szombaton, legfeljebb délután vékonyodhat el északon a felhőzet. Sokfelé valószínű havazás, de nyugaton, majd délután már a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben eső, havas eső is lehet.

A tőlünk nyugatra elhelyezkedő anticiklon keleti peremén – így a Kárpát-medence fölött is – eleinte egy meleg-, majd szombat délutántól egy hidegfront vonul át – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Többfelé várható havazás a szombat délutáni, esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok felé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban, síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb, időszakosan ettől jelentősen nagyobb mennyiségű vizes hó kisebb területen északnyugaton valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik. Szombat estétől a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat.

A legmagasabb nappali és a késő esti hőmérséklet is jobbára -3 és +3 fok között alakul.

Vasárnapra szinte teljesen megszűnik a havazás

Szombaton éjkszaka szakadozottá válik a felhőzet, és észak felől gyorsan megszűnik a csapadék, ugyanakkor a vége az esti órákban az ország középső harmadában kis eséllyel átválthat néhol ónos esőre is. Vasárnap felhős égre, rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Számottevő csapadék már nem lesz, de helyenként gyenge havazás, hózápor esetleg kialakulhat. Szombaton délutánig a délnyugati, majd az északnyugatira, északira forduló szelet nagy területen kísérik erős széllökések, de hajnaltól a Dunántúlon viharos széllökések is lesznek. Emiatt vasárnap a Dunántúli-középhegység mellett a keleti megyékben is lehet hófúvás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap +3 és -3 fok között alakul, keleten az alacsonyabb értékekkel. Sőt, ott lesznek helyek ahol a reggeli, délelőtti órákban áll be a maximum, ezt követően hűlni fog.