Télies útviszonyokra kell számítani a hétvégén

 

Megérkezett Ausztria felől az a front, amelyik havazást okoz a következő egy napban szinte az egész országban. Budapesten péntek késő este kezdődhet a hóesés. A meteorológiai szolgálat tíz megyére adott ki sárga, elsőfokú figyelmeztetést szombatra.

Nehéz megbecsülni, mennyi hó marad meg, ugyanis szombat délelőttől többfelé havas eső, illetve eső is előfordulhat. Általában öt centiméter körüli hóval számolnak a meteorológusok, a hegyekben ennél jóval nagyobb is lehet. Az utakon érdemes téli viszonyokra készülni egész hétvégén – hangzott el az M1 Híradójában.

Sopronban péntek délután indult a havazás

Sopronban késő délután indult a havazás, ott már előkerültek a hólapátok, péntek délután óta folyamatosan havazik a városban és a környékén. Péntek délután óta nagyjából három centiméter friss hó hullott.

Az utak jól járhatóak, köszönhetően annak, hogy a teljes, hóeltakarítást végző géppark az utakon van, amelyeket folyamatosan szórnak, és ahol szükséges, ott a hótoló gépek is működnek. Így a fő- és tömegközlekedési útvonalak is jól járhatóak – közölte az M1 helyszíni tudósítója.

Télies útviszonyokra figyelmeztetnek

Télies útviszonyokra figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság kommunikációs vezetője az M1-nek azt mondta:

felkészültek az utak takarítására,

de arra kérik az autósokat, hogy fokozott figyelemmel vezessenek.

„Egy-egy munkagépünknek a fordulóköre körülbelül 2-5 órát vesz igénybe, ennyi idő alatt – főleg intenzív havazás vagy hófúvás idején – újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki. Ezért mindenképpen azt tanácsoljuk a közlekedőknek, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, illetve forgalmi helyzetről” – hívta fel a figyelmet Pécsi Norbert.

Kritikus a helyzet a Magas-Tátrában

Továbbra is kritikus a helyzet a Magas-Tátrában, a szlovák és a lengyel oldalon is. Magyar viszonyok között elképzelhetetlen, ami arrafelé történik, van, ahol már csaknem 2 méter hó esett, közben jeges, északi szél fúj. A lavinaveszély miatt többen a hegyi menedékházakban ragadtak.

Van olyan épület, ahonnan csak az tudott kijönni, aki kiásta magát. Vastag hótakaró borítja az autókat a szlovákiai Zdiarban,

ahol már szerda óta folyamatosan havazik.

„Egész éjjel takarítottuk az utakat, a lakosok is együttműködnek, a síelők elálltak az út szélén parkoló autóikkal a vendégházak és panziók elé, hogy folyamatosan járhassanak a hókotrók az utakon. Legfontosabb a fő út karbantartása, hogy vészhelyzet esetén a községet meg tudják közelíteni a mentőegységek” – nyilatkozta a polgármester.

A Poprádtól mintegy 30 km-re fekvő, 1300 lelkes hegyi településen szinte mindenki részt vesz a hó eltakarításában. Vannak, akik a saját munkagépeikkel próbálják járhatóvá tenni az utakat. A helyiek erőfeszítéseit azonban a viharos szél is hátráltatja.

Autós közlekedés a Tátrában, Dél-Lengyelországban, 2019. január 3-án (Fotó: EPA/JAN NIEDZIALEK POLAND OUT)

A Magas-Tátra térségében az utak még mindig nehezen járhatók, különösen Késmárk környékén rossz a helyzet, ahol sok helyen hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A szlovák hegyi mentőszolgálat közben az ország északi részére harmadfokú figyelmeztetést adott ki a lavinaveszély miatt.

Lavinaveszélyre figyelmeztetnek a dél-lengyelországi hegyekben

Hasonló a helyzet a Tátra lengyel oldalán is, ahol negyedfokú lavinaveszély van érvényben. Jelenleg helyenként másfél méteres a hó a Babiagura Nemzeti Parkban. A folyamatos havazás miatt az elmúlt 72 órában mintegy félméternyi friss hó esett. Legkevesebb 40 turista rekedt a hegyekben a havazás miatt, egyelőre három turistaszállón húzzák meg magukat.

A vendégházak üzemeltetői szerint az élelmiszer-tartalék elegendő, a turisták biztonságban vannak. A hegyi mentőszolgálat pedig arra kérte őket, hogy addig ki se mozduljanak, amíg a hókotrók le nem takarítják az utakat.

Három lengyel meteorológus is a hó fogságába esett,

a szakemberek, miután kidobálták sífelszerelésüket, csak puszta kézzel tudták kiszabadítani magukat,a Gáspár-csúcson lévő meteorológiai állomásról, ahol a lavinaveszély dacára igyekeznek ellátni napi teendőiket. Hat óránként el kell hagyniuk az állomást, hogy elvégezzék a szükséges meteorológiai méréseket.

A lengyel Beszkidek-hegységben is kritikus a helyzet. Ott szintén lavina fenyeget, ezért a hegyi mentőszolgálat harmadfokú figyelmezetést adott ki. A meteorológusok szerint azonban a java még hátravan, hétvégén újabb havazás várható.

Egész Európában tombol a tél

Ausztriában, az Alpok északi oldalán is hasonló a helyzet, ráadásul egész hétvégén folytatódik az ítéletidő. Több utat lezártak, vannak megközelíthetetlen települések. Helyenként a legmagasabb, ötös szintre emelték a lavinariasztást, az Ausztriába készülő magyar turistáknak, síelőknek is mindenképpen figyelniük kell.

Havazásban és viharos erejű szélben síelnek a turisták az ausztriai hegyekben. A mentőszolgálat szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy

a lavinaveszély miatt senki se térjen le a kijelölt pályákról.

A stájerországi Sölk-völgyben is riasztást adtak ki, mert bármikor elindulhat a hógörgeteg.

A folyamatos havazás és a szél miatt bonyolult a helyzet. A lavina teljesen kiszámíthatatlan, ezért lezártunk utakat, és egyelőre zárva is maradnak – mondta a helyi polgármester.

Baleset történt Norvégiában

Norvégiában már történt is baleset. A hatóságok még mindig nagy erőkkel keresik azt a négy külföldi síelőt, akiknek szerdán veszett nyoma az ország északi részén. A rendőrség szerint a három finn állampolgárt és svéd társukat valószínűleg a térségben pusztító lavina temette be.

Mentőalakulatok tagjai, mielőtt a négy eltűnt síelő keresésére indulnak az észak-norvégiai Tamokdalen környékén, 2019. január 4-én (Fotó: MTI/EPA/Terje Bendiksby)

A mentőhelikopter műszerei pénteken két jelzést is regisztráltak a lavina környékén, így felcsillant a remény, hogy talán sikerült a síelők nyomára bukkanni. A mentőcsapatok folytatják a keresést, amelyet eddig a rendkívüli időjárási viszonyok is nehezítettek.

Dél-Olaszországban még a macskák is értetlenkedve bámultak a több mint kétméteres hóra Pescopennataro városkában. A hó már az utcákat és az autókat is teljesen betemette, ez úgy tűnik, hogy egy darabig így is marad. A zord idő miatt ugyanis csak kevesen ragadnak hólapátot.

A hidegfront Olaszország középső, illetve déli részébe tört be

Materában, Európa 2019-es kulturális fővárosában, szintén havazott. Jelentős mennyiségű hó hullott az Adriai-tengernél, Bari közelében.

Több háztartás maradt áram nélkül a rendkívüli téli időjárás miatt Görögország középső és északi részén. A helyenként 100 km/órás széllökésekkel kísért havazás a közlekedésben is káoszt okozott.

A nagy mennyiségű hó számos hegyvidéki falut elvágott a külvilágtól. Helyenként mínusz 12 fokot is mértek, ez pedig nem túl gyakori a mediterrán éghajlatú Görögországban.