Komoly változás a sürgősségi betegellátásban

 

Január elsejétől minden sürgősségi osztályon működnie kell az úgynevezett triázs-rendszernek, ami a szakemberek szerint kiszámíthatóbbá és gyorsabbá teheti betegellátást.

Az úgynevezett triázs-rendszer részeként a nővérek alaposan kikérdezik a kórházakba érkező betegeket, mikor kezdődtek a panaszok, milyen korábbi betegségei voltak a páciensen, majd vérnyomást és pulzusszámot is mérnek. Az eredmények és a korábbi információk alapján sorolják be a betegeket különböző sürgősségi kategóriákba.

A betegek papírján 1-től 5-ig terjedő skálán tüntetik fel, hogy mennyire sürgős az ellátásuk. Ha valaki 1-es besorolást kap, akkor azonnal el kell látni, ha 5-ös szerepel a lapon, akkor a többi beteg állapotától függően akár több órára is elhalaszthatják a vizsgálatot.

Beteget tolnak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Sürgősségi Orvostani Tanszék megnyílt Sürgősségi Betegellátó Osztályán  (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Beteget tolnak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Sürgősségi Orvostani Tanszék megnyílt Sürgősségi Betegellátó Osztályán (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az úgynevezett triázsolás évek óta sikeresen működik például az egri kórházban. Az orvosok azt mondják, ez nagy segítséget jelent nekik, mert így folyamatos tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen állapotú betegek várnak a rendelőben. A betegeknek pedig azért jó, mert pontos információt kapnak a várakozási időről.

Próbálják csökkenteni a várakozási időt, a triázs-rendszerrel ezt hatékonyan tudják kezelni – mondta Jada Suhail, a Markhot Ferenc Kórház sürgősségi osztályának osztályvezető főorvosa az M1-nek.

Minden intézményben kötelezővé teszik

A budapesti Honvédkórház sürgősségi osztályán naponta megközelítőleg 130 esetet látnak el, ahol szintén működik már a triázs-rendszer. Azokat, akiket a mentő hoz, szinte azonnal betolják a vizsgálóba. Akik járóbetegként érkeznek, azoknak is maximum 10 percet kell várniuk arra, hogy felmérjék az állapotukat. A besorolás után egy tábla ad tájékoztatást a várakozási időről, és megmutatja azt is, hányan várnak ellátásra.

Mindezek mellett diszpécser segíti a betegek koordinálását, és különválasztották az életveszélyes esetek ellátását a kevésbé súlyos problémáktól. Mostantól egy külön szakrendelő várja azokat, akik nem igényelnek azonnali beavatkozást.

Január elsejétől az ország valamennyi sürgősségi osztályán kötelezővé tették a triázs-rendszer bevezetését, a diszpécser szolgálat működését és az alapellátó egységek kialakítását. Ettől az egészségügyért felelős államtitkár kiszámíthatóbb, gyorsabb betegellátást vár.

A betegek segítségét is kérik

Horváth Ildikó elmondta, a sürgősségi ellátást biztosító kórházaknak nagyobb részénél már „használatban van” a triázsolás rendszere, január elseje azonban mérföldkő, hiszen minden kórháztól, minden intézményben, ahol sürgősségi osztály van, ott elvárt lesz a rendszer használata.

A sürgősségi osztályok azonban a betegek segítségét is kérik. Arra hívják fel a figyelmüket, hogy csak akkor forduljanak hozzájuk, ha olyan problémájuk van, amit a háziorvosnál, vagy a körzeti szakrendelőben nem tudnak kezelni.