Szánthó: Véleménybuborékban élnek a tüntetők és az ellenzéki politikusok

 

Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében „botrányt okozó” ellenzéki képviselők az „MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

Szánthó Miklós elemzése szerint az ellenzéki képviselők azt a rendzavaró stílust „csatornázták be” az épületbe, melynek erőszakos utcai formáját az elmúlt napokban maguk is gerjesztették. Szerinte a „kiscsoportos” tüntetők és „az őket tüzelő ellenzéki politikusok” a valóságtól elrugaszkodott „véleménybuborékban” élnek, mert valójában egy „szűk, marginális csoport agresszív, a balliberális média által látványosnak beállított akciójáról van szó”.

Az igazgató szerint az országgyűlési képviselői státusz senkit „sem jogosít fel bűncselekmények elkövetésére”, sőt, a képviselői mandátum elengedhetetlen feltétele a törvények betartására és betartatására vonatkozó eskü letétele. Hozzátette: az országgyűlési képviselők megbízatásuk teljesítésével összefüggésben valóban beléphetnek közintézmények területére, a köztelevízió műsorának befolyásolása, akadályozása „semmiképpen sem tartozik ebbe a kategóriába”. Azok a képviselők, akik eleve azzal a szándékkal mentek be az MTVA épületébe, hogy „petíciójukat beolvastassák”, ezzel pedig az adást megzavarják, „nem jogszerűen jártak el, hanem visszaélhettek pozíciójukkal”, ami „felvetheti a hivatali visszaélés”, valamint a közérdekű üzem megzavarásának gyanúját.