Hálaadó szentmisét mutatott be a veszprémi érsek

 

Hálaadó szentmisét mutatott be a veszprémi érsek 75. születésnapja alkalmából vasárnap este a Szent Mihály-bazilikában. Márfi Gyula az európai ember feladataként a hitben és erkölcsökben való megújulást jelölte meg.

Az érsek szentmiséjében, melyen a püspöki konferencia tagjai is jelen voltak, azt hangsúlyozta, hogy bár nem helyénvaló a személyét túlértékelni, vannak olyan igazságok melyeket elsőként mondott ki. Ilyen megállapítás például az, hogy Európában „légüres tér jött létre” ahová özönlik egy „erősebb nép”-–mondta, hozzátéve: az európaiak hibája, hogy teret adnak ennek a folyamatnak. A muszlimok célja világos, Európa iszlamizálására törekszenek, melyre a hitük kötelezi őket – húzta alá. Az érsek azt hangsúlyozta, hogy egykori szentjeinkhez hasonló prófétákra van szüksége a kontinensnek, hogy megmeneküljön.

Márfi Gyula veszprémi érsek hetvenöt éves lett (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Márfi Gyula a szentmisén köszönetet mondott elhunyt családtagjainak, barátainak és szólt arról is, hogy az élete során megélt nehézségek is a javát szolgálták.

Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy az érsek életútja, 75 esztendő  már „történelem”, hiszen a második világháború, a kommunizmus és a legutóbbi 30 év három különböző korszakot jelöl. A megkülönböztetés azonban a tankönyvekbe való, az élet viszont folyamatos, mely során Isten az örök boldogság felé vezet – mondta a bíboros hálát adva Márfi Gyula eddigi életéért.

Szerenka Miklós, általános érseki helynök méltatta az érsek életútját kiemelve, hogy mindig a szeretet szellemében hirdette az igazságot.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek rámutatott: annak van értelme az életben, ami előbbre vitte Isten országának ügyét, ebben pedig szavai szerint Márfi Gyula élen jár. Hangsúlyozta: a valódi misszió, jót tenni, mert ekkor kijelenthető, hogy nem volt hiábavaló az élet.

Áder János levélben gratulált Márfi Gyula érseknek, azt hangsúlyozva, hogy december az az időszak, amikor számot vethetünk az esztendővel és hálát adhatunk. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy Márfi Gyula a továbbiakban is erőt érez lelkipásztori tevékenységéhez.

A veszprémi Szent Mihály-bazilika (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Porga Gyula  (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere azt mondta, hogy Márfi Gyula méltatása egyszerre könnyű és nehéz. Könnyű, mert a városban köztiszteletnek örvend nemcsak egyházi körökben. Nehéz viszont, mert szinte lehetetlen felsorolni közéleti tevékenységeit, olyan ember, akinek nemcsak hitvallása, de küldetése is van. Jelmondata: a szeretet soha el nem múlik, meghatározza mindennapjait. Mindnyájunkhoz szól, tekintet nélkül különbségeinkre, harmonikus együttműködést valósít meg a város és az egyház között – fogalmazott a polgármester.

A polgármester beszéde után a város díszpolgára címet adományozta az érseknek, melyet Veszprém közgyűlése ítélt oda számára.