Átadták a Gábor Dénes-díjakat Budapesten

 

Átadták a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő 2018-as Gábor Dénes-díjakat csütörtökön a Parlamentben, Budapesten.

A díjátadón Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte: minden hiteles, szakszerű és eredményes kezdeményezés, amely az innovációt segíti, nemzetstratégiai jelentőségű Magyarország számára.

A Novofer Alapítvány által alapított, immáron 30. alkalommal átadott Gábor Dénes-díjban és életműdíjban 2018-ban összesen kilenc, köztük kettő határon túli magyar tudós, kutató és feltaláló részesült. Az elismerést az elmúlt három évtizedben összesen több mint kétszázan vehették át.

Kövér László a Gábor Dénes-díjak átadásán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Valóságismeretre és valóságtiszteletre van szükség

A 21. században a világnak sok, jelenleg még megoldhatatlannak tűnő kihívással kell szembenéznie a klímaváltozástól a migrációs válságig, amelyek egy részét talán éppen a technológia segítségével lehet leküzdeni, más részéhez azonban gondolkodásunk megújítására van szükség, le kell számolni minden ideologikus, virtuális vagy naiv szemlélettel – mondta a házelnök.

A tudományban és a politikában is az egyetlen eredményes út a valóságismeret és valóságtisztelet. Magyarország 2010 óta ezen az úton jár – fogalmazott Kövér László. Hozzátette: az elmúlt nyolc évben a magyar gazdaság talpra állt, és fenntartható növekedési pályára lépett, 2010 óta 36 százalékos a magyar reálbér-növekedés, idén várhatóan öt százalék fölött lesz a nemzeti össztermék növekedése, csökken az államadósság, és gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség.

A nanoszerkezetű anyagok ipari alkalmazását is díjazták

Jamrik Péter, a díj alapítója hangsúlyozta: egyre nagyobb szükség van a társadalmi szempontból is felelős innovációra, olyan eredményekre, amilyeneket egykor Gábor Dénesnek is köszönhetett a világ.

Magyari-Köpe Blanka mérnök-fizikus a neurális hálózati rendszerek hatékony működéséhez szükséges nanoméretű rezisztív memória készülékek fejlesztésében végzett munkájáért, Kolozsváry Zoltán gépészmérnök az anyagtudomány, különösen a gáznitridálással végzett hőkezelés gyakorlati alkalmazása területén elért eredményeiért részesült külhoni Gábor Dénes-díjban.

Az idei kitüntettek (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Gábor Dénes-díj idei kitüntetettjei között van Kotschy András, a Servier Gyógyszerkutató Intézet igazgatója, akinek a szakmai irányítása alatt elsőként fedezték fel az MCL1 fehérje szelektív gátlószereit mint innovatív rákterápiás hatóanyagokat. Barna László mérnök-fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője a szuperfelbontású mikroszkópia orvostudományi kutatási célokra történő alkalmazásáért kapott elismerést.

Puskás László Géza biológus a nemzetgazdasági és világegészségügyi szempontból fontos gyógyszerkémiai és klinikai fejlesztési eredményeiért vehetett át Gábor Dénes-díjat. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese a nanoszerkezetű anyagok, elsősorban nanocsövek- és nanokompozitok előállításáért és azok ipari alkalmazása területén végzett munkásságáért kapott elismerést.

A MASAT-1 létrejöttéért is járt a kitüntetés

Varga Péter Pál ortopéd sebészt, az Országos Gerincgyógyászati Központ igazgató főorvosát új fejlesztésű implantátumok gerincsebészeti eljárásainak fejlesztésében és alkalmazásában játszott úttörő szerepéért tüntették ki.

Gábor Dénes-életműdíjat kapott Kiss Péter Attila villamosmérnök, a Zoltek Corp. nyugalmazott alelnöke egyebek mellett a karbonszálak gazdaságos gyártási módszerének kifejlesztéséért, a gyártáshoz szükséges koncepció kidolgozásáért.

Gschwindt András villamosmérnök többek között az űrtechnológia hazai fejlesztésében betöltött több évtizedes kiemelkedő munkájáért, az Interkozmosz műholdak fedélzeti berendezkedéseinek fejlesztésében, valamint az első magyar műhold, a MASAT-1 létrehozásában és üzemeltetésében betöltött irányító szerepéért vehetett át Gábor Dénes-életműdíjat.

Gábor Dénes szellemi örökségének ápolásáért Árokszállási Laura, a Zentai Gimnázium fizikatanárnője In Memoriam Gábor Dénes elismerést kapott. Gábor Dénes tudományos diákköri ösztöndíjban idén Török Tímea Nóra (BME) fizikaszakos hallgató részesült.

A díjakat Kövér László; Palkovics László innovációs és technológiai miniszter; Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal elnöke; Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke; Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke; Freund Tamás, az MTA alelnöke és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora, valamint a Novofer Alapítvány képviselői adták át a Parlament Felsőházi termében.