Több ezer társasházat érint az új szabályozás

 

Egy új szabály szerint a társasházi lakások tulajdonosai is csak úgynevezett ErP minősítéssel ellátott kazánt és vízmelegítőt szerelhetnek fel. Országosan jelenleg 90 ezer olyan kéményt tartanak számon, amelyre nyílt égésterű, hagyományos gázkazán csatlakozik. November elsejétől nem kell engedély, mindenért a tervező felel.

A hagyományos gázkazánt vagy vízmelegítőket mostantól kizárólag alacsony NOx kibocsátású készülékre lehet lecserélni, számos lakásban azonban még mindig nem felelnek meg az új rendszer követelményeinek ezek és a kémények sem. Egy háztartásban a csere meghaladhatja az egymillió forintos költséget.

További újítás, hogy 2018. november 1-jétől az NKM Földgázhálózati Kft. a készülékcserére vonatkozó kiviteli terveket nem fogadja be, azokat nem vizsgálja felül, a készülékcsere kivitelezését követően nem végzi el a műszaki-biztonsági ellenőrzést, a MEO-t.

Budapest, 2010. október 11. Varga Lajos (b) és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában a hivatalos fűtési szezon október 15-i megkezdése előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Amennyiben valaki kazánja lecserélése mellett döntött, fontos tudni, milyen lépéseket kell betartania, mikor kell szakemberhez vagy hivatalos szervhez fordulnia – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hivatalosan a kéményseprőipari szolgáltatónak a kémény átalakítását követően kell ellenőriznie a jogszabályi előírások szerint – mondta Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari (Főkétüsz) Kft. szóvivője.

Hozzátette: ennek ellenére, ha valaki nem biztos a dolgában, esetleg bonyolult kéményrendszere van a társasháznak, érdeke a kéményseprőipari szolgáltatóhoz fordulni már az átalakítás legelején. A szolgáltató előzetes helyszíni műszaki vizsgálat során megállapítja, hogy milyen műszaki megoldással lehet a problémát orvosolni, és miként lehet a legbiztonságosabbá tenni a kéményeket és kazánokat – mondta a szóvivő.

A biztonság a legfőbb szempont

Hangsúlyozta, a vizsgálatok és a munkavégzés, majd az eredmény során is a legfontosabb a biztonság. Mint mondta, a régi típusú gyűjtőkémények rendkívül labilis működésűek, életveszélyesek is lehetnek. Elmondása szerint nemcsak Budapesten, országosan is számos rendszert kell kicserélni.

Hozzátette: bár ez valóban nagy költséggel járó csere, életeket menthetünk meg azzal, ha korszerű és biztonságos készülékeket telepítünk otthonainkba.

Költséges csere

Gyártói szempontból a készülékeknek megfelelően a gyűjtőkéményeket szét kell választani: az egyik fajta a zárt atmoszferikus készülék, a másik a kéményes atmoszferikus készülék – közölte Váradi Tamás épületgépész. Kifejtette: amennyiben egy társasház egész lakóközösségének beleegyezésével a teljes kéményhosszt zárt égésterű kondenzációs kéményre kívánják cserélni, akkor a kémény méterenként 20-30 ezer forintos költségbe kerülhet.

Hozzátette: fontos arra is gondolni, hogy ha egy készülék miatt az egész kéményt átépítjük, akkor az összes készüléket is át kell cserélni kondenzációs készülékre, így viszont készülékenként 300-500 ezer forintos költségre kell számítani.

Váradi Tamás elmondta, a kémények a mindenkori társasházi alapító okiratban foglaltak szerint vagy lakói tulajdonban vannak, vagy a társasház közös tulajdonában, így a költségek ennek megfelelően oszlanak el.

Mi is az a gyűjtőkémény?

Müller Máté elmondta: az összes lakás kéménye egy gyűjtőkéményen keresztül szellőzik, amit egyébként több épületszint is igénybe vesz. A szabályozás azt teszi lehetővé, hogy egy épületszintről csak egy bekötés valósulhat meg. Budapesten nagyjából húszezer ilyen kémény működik, körülbelül 13 ezer tartalék gyűjtőkémény, ezek összesen 90 ezer lakást szolgálnak ki Budapesten.

A szóvivő szerint üdvözlendő az, hogy egy sokkal jobb hatásfokú, környezetkímélőbb és biztonságosabb készülékeket lehet már csak felszerelni.

Müller Máté összefoglalta: ha valamelyik társasházban tehát gyűjtőkémény van, az mindenkit érint, közösen kell döntetni a cseréről a lakóközösségnek. Amennyiben egyedi kéményekről van szó, akkor egyénileg kell megoldani a cserét. Mint mondta, a területileg illetékes gázszolgáltatóhoz, illetve a területileg illetékes kéményseprőipari szolgáltatóhoz kell fordulni ez ügyben.