Névtelen bankkártyára bukkant az M1 Boszniában

 

A kártya bal felső sarkában az uniós zászló, mellette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának logója található. Egy 16 jegyű kártyaszámmal van ellátva, érvényességi ideje jövő júniusig szól, és a kártyatulajdonos neve nincs rajta, nem úgy mint az átlagos bank- vagy hitelkártyáknál.

Velika Kladusában forgatott az M1 stábja, és az egyik felszámolt migránstáborban, a szemét között ráakadt egy UHNCR feliratú névtelen MasterCard-kártyára, amit az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bocsátott ki.

Az nem állítható biztosan, hogy a kártya valódi és valóban az ENSZ vagy az Európai Unió bocsátotta-e ki bevándorlókat segítő program részeként, de hasonlít a hivatalos migránskártyákhoz.

migrans_3FAL

A Velika Kladusában talált névtelen bankkártya (Fotó: M1)

A balkáni sajtó írt róla először néhány hete, hogy névtelen bankkártyákat találtak illegális bevándorlóknál. Az Európai Unió, az ENSZ és a kártyákat kibocsátó cég sem cáfolta, hogy valóban léteznek ilyen kártyák. Szerintük a névtelen kártyákat Görögországban kapják, és kizárólag ott használhatják a menedékkérők. Szerintük a program jó, a magyar kormány szerint viszont a névtelen kártyák segíthetik a terroristákat, és fenyegetik az európai emberek biztonságát.

Humanitárius program keretében adják

Elsőként a horvát lapok számoltak be arról, hogy a Balkánon tartózkodó migránsoknál is feltűntek a kék színű, névtelen bankkártyák. Egy horvát rendőr ugyanis azt nyilatkozta, hogy több feltartóztatott migránsnál különös, név nélküli MasterCard-bankkártyákat találtak. Aztán kiderült, hogy ezeket az ENSZ és az Európai Bizottság adja a migránsoknak, egy humanitárius programban már 2017 óta.

Az ENSZ honlapján egy videóban bemutatják, hogyan lehet használni a bankkártyát, például különböző boltokban és éttermekben is lehet vele fizetni. Ha a migránsnak készpénzre van szüksége, akkor pedig bárhol, bármilyen automatánál fel tud róla venni pénzt.

A bankkártyákat az amerikai MasterCard bocsátja ki. Az M1 megkeresésére azt írták, ezzel a humanitárius segélyszervezetek munkáját szeretnék segíteni. Az is kiderült, hogy a MasterCard humanitárius programjait Soros György 500 millió dollárral támogatta.

A kártyák létezését az ENSZ és az Európai Bizottság is megerősítette

A névtelen bankkártyák ügyében november elején megkeresték az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát is, amely azt a választ adta, hogy valóban kapnak személyre szabott bankkártyát a migránsok. A kártyák létezését az Európai Bizottság is megerősítette, mely szerint a felnőttek havi 150 eurót, vagyis nagyjából 48 ezer forintot kapnak.

Az Európai Bizottság és az ENSZ is közölte, szigorúan ellenőrzi, hogy kik kaphatnak ilyen kártyát, és azt is, hogy a pénzt szabályosan költsék el. Arról viszont már eltérő adatokat közöltek, hogy pontosan hány plasztikkártyát adtak ki eddig. A bizottság szerint 25, az ENSZ szerint viszont 85 ezret.

A két szervezet állítása szerint a bankkártyákat a Görögországban regisztrált bevándorlók kapják meg, és kizárólag csak a szigetországban használhatják. A program célja szerintük az, hogy a migránsok ne induljanak el Nyugat-Európa felé.