Arató Gergely: Dobrev Klára nem ismeri a bolgár nőt

 

Továbbra is hazugságnak tartja a Demokratikus Koalíció, hogy Gyurcsány Ferenc felesége ismerné annak a bolgár üzletembernek a feleségét, aki ellen 600 milliárd forint eltűnése miatt adtak ki nemzetközi körözést. Arató Gergely DK-s képviselő úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenc felesége „még a nevét sem hallotta soha” a bolgár nőnek. A Ripost szerint vannak ennek elletmondó nyilatkozatok az elmúlt évekből.

„Cégbírósági iratok is bizonyítják, hogy Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára üzletelt a nemzetközi körözés alatt álló Vaszilev házaspárral” – erről írt pénteken a Ripost. A bolgár házaspár ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, a portál közzé is tette az Interpol körözési fotóit. A lap arról írt, a gyanú szerint a DK elnökének üzlettársa 600 milliárd forintnyi eurót lophatott el egy szófiai bankból. Azt írják, a sikkasztott összeget a feleség például svájci ingatlanokba fektette, ami pénzmosásnak minősül.

A Ripost információi szerint Dobrev Klára baráti kapcsolatot ápol Antoaneta Vaszilevvel az Altus Zrt. révén. Arató Gergely, a DK frakcióvezetőhelyettese pénteken azt mondta az újságíróknak, hogy Dobrev Klára az illetőt nem ismeri, és soha sem találkoztak.

Maga Dobrev Klára a közösségi oldalán úgy fogalmazott, „a nevezett hölgynek még a nevét se hallotta, nemhogy a barátnője lenne.” Ennek ellenére a Ripost most arról ír, konkrét bizonyítékok vannak arra, hogy Dobrev Kláráék üzlettársak voltak a bolgár bűnözővel.

Felidézik, hogy korábban először a Heti Válasz hozta nyilvánosságra azt, hogy Gyurcsány Ferencék Kóka János volt gazdasági miniszterrel karöltve közösen tulajdonolták a Cellum Bulgaria nevű szófiai vállalkozást. A cégbírósági adatok alapján ebben pedig részesedése volt a bolgár Corp kereskedelmi banknak, amelynek a többségi tulajdonosa a nemzetközileg körözött Cvetan Vaszilev. Vagyis ez az a pénzintézet, amiből 600 milliárd forintnyi pénzt raboltak el.

A Ripost most visszaidézte Kóka János egy 2015-ös interjúját is. Ebben épp arról beszélt, hogy Dobrev Klára volt a közvetítő a bolgár bankkal való együttműködésben. Úgy fogalmazott, „Dobrev Klára remek üzleti érzékkel vitt el minket olyan potenciális partnerekhez, akik közül az egyik végül befektetett a Cellum helyi cégébe. Így lett az Altus tulajdonos a leányvállalatunkban.”

A portál felidézte azt is, hogy korábban maga Dobrev Klára is eldicsekedett egy interjúban azzal, hogy milyen ügyletet kötött a bolgár – azóta kirabolt – Corpbankkal együttműködve.

Az üggyel kapcsolatban az M1 kereste Dobrev Klárát. Szerették volna megtudni, hogy az Altus Zrt. révén lehetett-e kapcsolata a bolgár üzletemberrel, illetve, hogy ismeri-e a bűnöző feleségét, Antoaneta Vassilevat. A kérdésekre azonban nem érkezett válasz.