Magyarország mindig támogatta Macedónia NATO-tagságát

 

A macedón parlament elnöke örömmel nyugtázta a magyar álláspontot a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyében – tájékoztatta telefonon az MTI-t hétfőn Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke, aki a kanadai Halifaxban a NATO Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán vesz részt.

Az ülésszak keretében a külügyi bizottság elnöke és a macedón házelnök négyszemközti megbeszélést is folytatott egymással. Németh Zsolt az MTI-nek elmondta: a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy a Gruevszki-ügyet Budapest jogi kérdésnek tekinti, és a menedékkérelem elbírálása nem változtat Magyarország Macedónia iránti elkötelezettségén.

Talat Xhaferi örömmel nyugtázta a magyar álláspontot, leszögezve azt is, hogy országa örömmel fogadta és fogadja Magyarország támogatását a NATO-csatlakozáshoz – tette hozzá a bizottsági elnök.

Németh Zsolt elmondta: felszólalt az ülésszak hétfői plenáris ülésén, amelyen beszédet mondott Talat Xhaferi is.

Magyarország mindig is támogatta Macedónia NATO-tagságát – hangsúlyozta a plenáris ülésen elmondott beszédében a többi között Németh Zsolt.

Az albán nemzetiségű macedóniai házelnök országa tervezett NATO-csatlakozásáról számolt be, vázolva a csatlakozási tárgyalások történetét.  Beszédében – mint arról Németh Zsolt tájékoztatott – egyáltalán nem érintette a Magyarországon menedékkérelmet benyújtott Nikola Gruevszki ügyét.

A kelet-kanadai városban zajló NATO-tanácskozáson a résztvevők a többi között azt hangsúlyozták, hogy az észak-atlanti szövetségnek meg kell kettőznie erőfeszítéseit a költségvetési kiadásokat illetően, és különösen fontosnak tartották a védelmi kutatásokat és fejlesztéseket.

Németh Zsolt elmondta: a résztvevők több szekcióülésen vitatták meg a védelem és a nemzetbiztonság aktuális kérdéseit és több határozatot is elfogadtak.