A nők is tehetnek azért, hogy a férfiak időben orvoshoz forduljanak

 

Van olyan helyzet, amikor az erősebb nem képviselőinek is inába száll a bátorsága. Például, ha prosztatavizsgálatról van szó. Pedig a szűrővizsgálatok akár életet is menthetnek, ezért nem akkor kell orvoshoz fordulni, amikor már baj van – hangzott el az M1 Család18 adásában.

Az európai urológustársadalom rendszeresen, évente általában meg szokta az európai férfi közösséget szólítani ebben a témában. Az intelligensebbek egyébként a hölgyeket – fogalmazott Prof. Dr. Papp György, az Állami Egészségügyi Központ (HM AEK) Urológiai Osztályának vezetője a műsorban.

Kalotay Gábor ügyel az egészségére, rendszeresen jár szűrővizsgálatra. Évekig minden rendben is volt, leszámítva a korának megfelelő enyhe prosztatanagyobbodást.

„Az egyik alkalommal, amikor elmentem, az orvos azt mondta, hogy hát ez egy kicsit több már ennél és javasolja, hogy készítsünk egy PSA vizsgálatot” – mondta Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A vérvizsgálatból kiderült, hogy a PSA, azaz a prosztata specifikus antigén a normálisnál jóval magasabb értékben van jelen. Ilyen esetben nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, viszont egyéb vizsgálatokra is szükség van.

Visszaállítható a tünetmentes állapot

Ha időben felfedezik ezt a betegséget, akkor ma már szinte teljes remissziót – azaz nyugalmi, tünetmentes állapotot – lehet elérni.

Kalotay Gábornál prosztatarákot diagnosztizáltak, de szerencsére időben kiderült a baj, így műtét nélkül, sugár-, majd hormonkezeléssel sikerült visszaszorítani – hangzott el az adásban.

Hány ember nem éli ezt meg, mert elfecsérelte az energiáját és azt mondta, hogy én vagyok a teremtés koronája, velem nem történhet semmi? – tette fel a kérdést Kalotay Gábor.

Nem feltétlenül azért tesznek így, mert nem érdekli őket az egészségük, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy orvoshoz járni férfiatlan dolog, és egyébként is ők mindent kibírnak. A szakember szerint a téves gondolkozásmódnak szocializációs okai vannak.

„Ne sírj, katonadolog” 

Egy kisfiú, ha elesik a játszótéren és lehorzsolja a bőrét, fáj a térde, vérzik, akkor az anyuka persze odaszalad, mert „anyukából van” és aggódik – mondta Árvai Nóra, pszichológus. Hozzátette: ilyenkor azonban a kisfiúkat nem dédelgetik az anyukák, mint egy kislányt, nem rohannak azonnal ragtapaszért, néhány biztató szóval elintézik a dolgot. Ne sírj, kisfiam, katonadolog. Ugyan már, kicsit fáj. Így a majdani férfiak megkapják azt az üzenetet, hogy a férfinak erősnek kell lenni, és ha esetleg még fáj is, azt se szabad kimutatni – mondta a pszichológus.

Márpedig egy vérbeli macsó is sebezhető, ezért az urológiai vizsgálattól sem szabad ódzkodni.

A betegség sokszor genetikailag kódolt

Azt vettük észre, hogy ha egy PSA-szűrés során pozitív az eredmény, akkor egy férfit sokkal jobban rá lehet bírni arra, hogy elmenjen urológushoz és nézesse magát meg teljeskörűen  – fejtette ki Honti Dániel, a Movember Magyarország Egyesülete alapítója.

A prosztatarák minden negyedik férfiban genetikailag kódolt. Ez persze nem jelenti azt, hogy elő is jön, ám a szűrővizsgálatokat nem szabad elhanyagolni. Minden sikeres férfi mögött ott áll egy okos nő, aki mindenben támogatja párját.

Női praktikák a férfiak érdekében

Ilyen esetben a női praktika is bevethető. Nem a férfioldalt kell hangsúlyozni, hanem az aggódó, női érzelmeket.

„Mert ebben az üzenetben nem az van becsomagolva, hogy Úristen, gyenge férfi vagy, bármi bajod lehet és el kell menned az orvoshoz, hogy ez kiderüljön és segíteni tudjanak, hanem én átvállalom ebből a gyengeség részét mint nő, én aggódom, úgyhogy légyszíves, menj el! – fűzte hozzá Árvai Nóra.

Tíz éve minden november a férfiak egészségéről szól. Bajusznövesztéssel egybekötött edukációs kampánnyal szólítják meg a 45-50 év feletti korosztályt, hogy vegyenek részt prosztatavizsgálaton.

Hölgyeim! Segítsék, támogassák az életükben fontos szerepet betöltő férfiakat, ébresszék fel bennük az igényt arra, hogy tegyenek az egészségükért! – hangzott el a felhívás az adásban.