Csalók küldenek leveleket a NAV nevében

 

Ismeretlenek hivatalosnak tűnő e-maileket küldenek, amelyben azt írják, hogy a címzett visszakaphatja befizetett adója egy részét. Ehhez meg kellene adni a személyes és bankkártyaadatokat is. Az adóhivatal arra figyelmeztet, hogy ezeket a leveleket törölni kell, a benne lévő linket pedig semmiképpen sem szabad megnyitni. Ha valaki mégis megadta bankkártyaadatait, azonnal tiltassa le bankkártyáját.

Az adathalász levél formailag szinte mindenben megegyezik egy hivatalos értesítéssel, a csalók még a NAV logóját is beleszerkesztették.

Néhány dolog azonban gyanús lehet. Például, hogy a levélben nincs név szerinti megszólítás, de az is, hogy a szöveg több helyen magyartalanul van megfogalmazva és tele van helyesírási hibával is. A levélben az adó-visszatérítési lehetőséghez egy linkre kattintva vezet az út, ami nem az adóhivatal oldalaira vezet.

A NAV szóvivője leszögezte, az adóhatóság soha nem küld ilyen e-maileket, és senkitől nem kér bankkártyaadatokat. Leopold Róbert elmondta, abban az esetben, ha az adózónak valamilyen túlfizetése van, akkor adószámla-kivonaton, illetve ügyfélkapun keresztül értesíti az adózót.

A NAV egyelőre nem tud olyan esetről, hogy a csalóknak sikerült volna pénzt lopniuk ezen a módon.

Az adóhivatal azt kéri, ha valaki kap ilyen levelet, hagyja figyelmen kívül, és törölje, az adatait pedig semmiképp ne adja meg. Ha valaki mégis megtette volna ezt, akkor azonnal tiltassa le a bankkártyáját.