Fellépnek az európai antiszemitizmussal szemben

 

Az erősödő európai antiszemitizmussal szembeni fellépést segítő szervezet létrehozását jelentette be Köves Slomó rabbi, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) alapítója egy brüsszeli konferencián.

Az alapítvány keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, aki bejelentette: európai zsidó szervezetekkel együttműködve a TEV irodát nyit Brüsszelben.

Az antiszemitizmust figyelő, kutató és elemző, valamint jogvédelemmel foglalkozó európai központot kívánnak létrehozni a magyar kormány támogatásával, amely képes hitelesen fellépni a verbális és fizikai erőszaktól kísért antiszemita cselekmények ellen.

Részletezte: különös hangsúlyt helyeznek a tradicionális szélsőjobboldali zsidógyűlölettel, „az utóbbi években Európára nehezedő migráció következtében felerősödött”, szélsőséges muszlim irányzatokhoz köthető gyűlöletkeltéssel és agresszióval, valamint „az Izrael-ellenességbe bújtatott szélsőbaloldali antiszemitizmussal” szembeni fellépésre.

Köves Slomó a brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetségnek (EJA – European Jewish Association) az izraeli kormány támogatásával szervezett kétnapos konferenciáján beszélt erről, közölve azt is: az új szervezet a zsidó közösségek saját erőforrásából, a magyar kormány támogatásával jön létre. Köves Slomó felkérte az EU többi tagállamának kormányát, csatlakozzon minél hamarabb a kezdeményezéshez.

Bodnár Dániel, a TEV elnöke ismertette, a felálló nemzetközi szervezet az EU tagországaiban végez majd kutatásokat a közéleti antiszemitizmus és a társadalmi előítéletek nyomon követésére, beleértve a török és arab nyelvű média és közösségi média figyelését. Emellett jogalkotói javaslatokat fogalmaz meg és jogi tanácsadást végez. Tevékenységét brüsszeli székhellyel és három európai regionális központban szervezett irodában végzi majd.