Gróf Tisza Istvánra emlékezünk halálának századik évfordulóján

 

Gróf Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából rendezett emlékülést a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány hétfőn Budapesten. A volt miniszterelnököt 1918. október 31-én gyilkolták meg saját otthonában.

Az esemény fővédnöke, Boross Péter korábbi kormányfő azt mondta, a konferencia feladata, hogy helyreállítsa a tisztességes és tárgyilagos felfogást az oktatásban. Úgy vélekedett, hogy változatlanul nincs rend a kulturális közéletben, ezért minden jó szándékú magyar kötelessége, hogy segítse annak létrehozását. 1945 után hazugságokat pumpáltak a fejekbe, és ez a tudatot romboló, ártó szellemiség túl hosszú időt kapott – közölte.

Boross Péter hangsúlyozta, történelmi személyiségek megítélésekor azt az alapelvet szükséges szem előtt tartani, hogy bár lehet, tudták, mit kellett volna tenniük, de úgy cselekedtek, ahogyan lehetséges volt.

Tisza Istvánnak talán nem kellett volna távoznia posztjáról a háború alatt – mondta Boross Péter, megjegyezve: IV. Károly nem volt akkora tekintély, mint Ferenc József.

Talpig férfi volt Tisza István

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az emlékülés védnöke úgy fogalmazott, hogy Tisza István „talpig férfi” volt: szellemileg és fizikailag egyaránt alkalmas személy, aki egész élete során fejlesztette adottságait. Nem értették meg, de nagyságát mindenki elismerte – jelentette ki.

Protestáns ősnemes volt, aki a magyar hagyományokat és a keresztény értékeket követte. Bátran és lovagiasan viselkedett, szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot, felelősséget vállalt a nemzetért – sorolta Kásler Miklós.

A néhai miniszterelnöknek meggyőződése volt, hogy a megismerésnek korlátai vannak, ugyanakkor megtalálta a hit és a ráció egyensúlyát – tette hozzá.

Egyszerre liberális és konzervatív

Varga Benedek, a házigazda Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében azt hangoztatta, hogy az egykori kormányfő egyszerre volt liberális és konzervatív. Gondolkodását áthatotta a nemzetközpontúság – tette hozzá.  Tisza István úgy gondolta, a nép érdekeit nem biztos, hogy a nép képviseli a legjobban – idézte fel. Azt mondta, a néhai miniszterelnök elképesztő szakember volt, képzettsége, világlátottsága kiemelkedett.

Maruzsa Zoltán Viktor köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy Tisza István emlékezete száz éve töretlen: olyan karizmatikus volt, hogy minden kornak viszonyulnia kellett alakjához. Az 1945–1990 közötti időszakban a kommunista hatalom a háború felelőseként láttatta a néhai miniszterelnököt. Ady Endre szavait idézték róla: „vad, geszti bolond” – mutatott rá.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy Tisza István korának ügyei sokszor egybeesnek a ma problémáival, és a mostani kérdésekre gyakran az ő gondolatai adják meg a választ.