II. János Pál pápa beiktatásának 40. évfordulójára emlékeztek

 

Karol Wojtylát 1978 októberében választották pápává, ő volt a katolikus egyház első közép-európai vezetője. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Parlamentben tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy II. János Pál elszánt harcosa volt az emberi jogoknak, de nem a liberalizmus által kitalált, emberi jognak álcázott hazugságoknak.

II. János Pál pápát megválasztása után hatalmas üdvrivalgás fogadta, amikor megjelent a Szent Péter-bazilika erkélyén 1978 októberében. Székfoglaló szentmiséjén nagy hatású beszédet mondott. Ekkor hangzott el örökérvényű üzenete: „Ne féljetek! Nyissátok meg, sőt, tárjátok ki Krisztus előtt a kapukat!”

II. János Pál többször is járt Magyarországon. Először a rendszerváltozás utáni évben, 1991-ben. Szabadtéri miséin százezrek vettek részt.

A néhai egyházfő megválasztásának negyvenedik évfordulójára emlékeztek pénteken az Országházban. A tanácskozáson a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke arról beszélt, hogy a pápának döntő szerepe volt a kommunizmus legyőzésében, mert az ő üzenete adott hitet a diktatúrák megdöntéséhez.

Történelemformáló volt II. János Pál – erről beszélt a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. Földváryné Kiss Réka szerint a pápa hitelességének köszönhetően mindenkit meg tudott szólítani.

II. János Pál elszánt harcosa volt az emberi jogoknak – hangsúlyozta Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes azt mondta, a pápa elvetette a liberalizmus által kitalált, álcázott hazugságokat.

Prófétaként előre látta a következő évtizedekben a kereszténység puszta léte ellen bekövetkező támadásokat, s ezek ellenében fogalmazta meg hitét Istenben, emberben, családban, nemzetben, hazában és a kereszténynek megmaradó Európában – mondta Semjén Zsolt. Hozzátette, a jelenlegi hatalmi központok többségének keresztényellenessége miatt a történelmi változások a visszájára fordulhatnak, ha elhanyagolják a pápa tanítását.