Nem reménytelen a kopaszodás elleni harc

 

A kopaszodás ellenszerét még nem találták fel, de léteznek hatásos eszközök a hajhullás megállítására. Magyarországon is több száz férfi választja évente a hajbeültetést. Az igazi áttörést a hajklónozás jelentheti, amely pár éven belül már elérhető lesz.

A férfiak mintegy 30-40 százaléka harmincéves kora fölött kezd kopaszodni, és évente egy százalékkal emelkedik a kopaszodók aránya – hatvanéves korra így már 60 százalékos a kopaszodási arány. Az esetek 95 százalékában androgén típusú, vagyis genetikai eredetű kopaszodásról beszélünk.

A hajhullás okai a férfiaknál a fejbőrben képződő DHT (dihidro-tesztoszteron) hormon okozza. A DHT először elnyomja a hajhagyma funkciót, amely a hajszálak vékonyodásához vezet, majd végleg elsorvasztja azokat, és a kihullott haj helyett nem nő új. A jelenséget a mellékvesében képződő stresszhormon, a kortizol felerősítheti, így gyakran pszichés vagy fizikai traumák kísérőjeként jelenik meg a hajhullás.

A tarkón és halántékon nőtt haj még idős korban is megmarad, mert ott a hajhagymák rezisztensek a hormonális hatásokra.

Nők esetében elsősorban a betegségek állhatnak a hajhullás mögött, amelyet okozhat a vashiányos vérszegénység, illetve pajzsmirigybetegség is, de lelki problémák, stressz vagy hormonális okok is meghúzódnak mögötte. Ilyenkor ajánlott felkeresni egy szakorvost, vérképet készíteni, de emellett érdemes lehet természetgyógyászhoz is fordulni.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock/Image Point Fr)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock/Image Point Fr)

Nincsenek varázsszerek

A férfiak jelentékeny hányadát zavarja a kopaszodás, és sokan sok pénzt adnának, hogy megőrizzék dús hajkoronájukat, fiatalos megjelenésüket. A hajhullás kezelésére egy egész iparág épült rá: a csodaszereknek se szeri, se száma. Szakemberek szerint viszont érdemes elkerülni ezeket a készítményeket, mert a hajunk nem lesz dúsabb, viszont pénztárcánk vékonyabb lesz.

Természetesen az egészséges életmód, a gyümölcsben, zöldségben gazdag étrend, a fehér liszt és a cukor elhagyása, a vas és B-vitamin pótlása kedvező egészségügyi hatással lehet, de önmagában ez nem fordítja vissza a hajhullást.

Még 10-15 éve furcsán néztek egy férfira, aki hajhullás miatt kereste fel háziorvosát, ma már változóban van a probléma megítélése. Léteznek ugyanis a hajhullás mérséklésére vagy megállítására gyógyszerek. A férfiak számára a DHT blokkolása lehet a megoldás, de ez csak orvos által felírt gyógyszerrel lehetséges.

Gyógyszeres kezelés

A finaszterid hatóanyagot tartalmazó gyógyszereknél megfigyelték, hogy egyes pácienseknél csökken vagy megáll a hajhullás. A szert a prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfiaknak írják fel, de egyre többen keresik fel a szakorvosokat, hogy írják fel a készítményt hajhullás kezelésére – mondta lapunknak egy bőrgyógyász.

A finaszterid hatóanyagú készítmények hajhullás elleni szedését 1997 óta engedélyezi a világ egyik legszigorúbb gyógyszerbiztonsági felügyelete, az amerikai FDA. A készítmény használata jelentős csökkenti a DHT-szintet úgy a vérben, mint a fejbőrben.

A gyógyszer vényköteles és csak szakorvos írhatja fel, így senki nem ajánlott, hogy az interneten szerezze be – figyelmeztetnek a hatóságok. Mint minden ilyen készítménynél, itt is figyelembe kell venni a kockázatokat. Kis arányban előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint a libidózavar vagy szédülés.

A minoxidil hatóanyagú hajspray a másik olyan szabadon elérhető szer, amellyel a férfiak felvehetik a harcot a hajhullás ellen. Viszont a finaszteridhez hasonlóan ez is csak a fejtetőn fejti ki jótékony hatását, viszont nem alkalmas a homlok táján jelentkező hajvesztés megállítására.

Iparág épült a hajpótlásra

Először egy japán bőrgyógyász, Shoji Okuda próbálkozott hajbeültetéssel az 1930-as évek végén. A világháború után égési sérüléseket szenvedett katonákon próbálták ki az eljárását.

Hosszú évtizedek után, a 80-as években fedezték fel újra a technikát, amelyet először még csak sztárok és vagyonos emberek engedhettek meg maguknak – mondta Mantse Tamás szakorvos, hajbeültetési specialista.

Az eljárás lényege, hogy a dús hajjal borított területekről, elsősorban a tarkóról vágnak ki egy hajszeletet (graft), amelyet precíziós technikával felvágnak.

Ezekről a kicsiny bőrszigetekről ültetik be a hiányos felületekre a hajszálakat. Az átültetett haj ugyanolyan ütemben fog nőni, mint az eredeti, és kihullani sem fog, mivel a hajhagymák ugyanúgy viselkednek, mintha a tarkó területén maradtak volna, amelyeket a DHT hormon nem érint.

A kezdeti időszakban a hajátültetéseknek még rossz reklámja volt, ugyanis esztétikailag kezdetleges eredményeket hozott, a beültetett hajhagymák szigetszerűen helyezkedtek el a fejbőrön, amely egyáltalán nem biztosított természetes kinézetet – mondta a szakorvos.

A hajbeültetés alapvető eljárásai azóta sem változtak, de manapság már sokkal precízebb technikát alkalmaznak az orvosok mind a hajhagymák kivételénél, mind a visszahelyezésénél és az orvosi műszerek minősége is sokat fejlődött azóta – fogalmazott a szakember.

A jelenlegi legmodernebb módszerekkel lehetővé vált, hogy az egyesével végzett grafteltávolítás során a hajhagymáknak csak igen kis része sérül, és így a hajátültetés gyakorlatilag hajveszteség nélkül végezhető el, és a hajátültetést úgy végrehajtani, hogy az ne okozzon nagy, maradandó sebhelyet a tarkón. A hajbeültetés rendszerint egynapos műtétet jelent pár nap lábadozással. A beültetett haj pár hét múlva kihullik, és csak később nő újra, de akkor már tartósan megmarad. Az eredmény a műtét után 9-12 hónap múlva már teljes mértékben látszódni fog.

A robottechnika erre a területre is betört, amellyel az időigényes folyamatokat válthatják ki, ugyanakkor ez nem jelent pontosabb, precízebb munkát, ezért a szakember nem javasolja ezt a megoldást, amely ráadásul még drágább is.

Középkorú férfiak a célcsoport

Magyarországon közel tucatnyi klinika működik, ahol évente 2 ezer hajbeültetést végeznek. A hazai szakemberek felkészültségéről elmondta, hogy ma már hasonló minőségű eredményeket lehet elérni, mint például a tengerentúlon, de jóval alacsonyabb árakon, ezért versenyképesek a magyar orvosok.

A beavatkozások előtt egy állapotfelmérést készítenek, ugyanis nem mindenki alkalmas a hajbeültetésre. A vékony szálú, selymes hajnál kevésbé látványos eredmények érhetők el, ezért ilyenkor nem javasolt a műtét.

Elmondása szerint akkor is visszautasítja a beavatkozás elvégzését, ha kiderül, hogy nem genetikai okok húzódnak meg a hajhullás mögött, hanem valamilyen szervi probléma, mert akkor teljesen értelmetlen kiadást jelent a betegnek a műtét – mondta Mantse Tamás, aki hozzátette, hogy szív-, vagy májbetegségek esetén sem vállalják a beavatkozást.

Mivel a hajbeültetésnél a jövőben várható esetleges hajvesztést is figyelembe kell venni, ezért egészen más tervet kell készíteni egy fiatal, mint egy idősebb páciens esetén. A hajbeültetést választók korosztálybeli megoszlása széles, a 18 évestől egészen 65 éves korig terjed, de a többség 35 és 50 év közötti.

Mint minden esztétikai beavatkozásnál, a hajbeültetésnél is az orvos tapasztalatát kell megfizetni – mondta Mantse Tamás. Mivel egy-egy műtéti beavatkozás időhossza elérheti a 6-8 órát, így egy napra csak egy pácienst vállalnak. A hajbeültetés ára több százezer forinttól egészen milliós összegekig terjedhet, attól függően, hogy hány hajszál átültetésére vállalkoznak. Az ár tehát arányos a beültetett terület nagyságával.

A jövő a hajklónozásé?

A jövő technológiáját firtató kérdésre elmondta, hogy tíz éven belül el fog terjedni a hajklónozás, amely alternatívát jelenthet az olyan jelenleg használt kezelések helyett, mint a hajhullás elleni gyógyszeres kezelés vagy a hajbeültetés. Az eljárás során a páciens szőrtüsző sejtjét sokszorosítják, majd beültetik a fejbőrbe.

A még kísérleti stádiumban lévő eljárás lényege, hogy a fejbőr kopaszodásra nem hajlamos területeiről kiemelnek egy több hajszálat tartalmazó, növekvő szőrtüszőt, amit hajklónozással „felturbóznak”, így az egyetlen hajhagymából öt fejlődik ki. Később, a hajbeültetéstől eltérően nem a hajszálakat, csak az eljárással kifejlesztett hajhagymákat ültetnék vissza a kívánt területre.

Nem kerülne sor bemetszésre sem, csak egy vékony fecskendőt használnának, így ültetnék a fejbőrbe a hajhagymákat, melyek beágyazódásuk után növekedésnek indulnának. Ez az eljárás megoldást biztosíthat a jelenlegi hajbeültetési eljárások egyik fő problémájára, nevezetesen, hogy az esetek túlnyomó többségében csak korlátozottan áll rendelkezésre átültethető hajmennyiség.