Új kiállítást nyitott meg a Magyar Nemzeti Levéltár

 

Óhazából újhazába – Emberi és családi sorsok az emigrációban címmel nyílt kiállítás a Mikes Kelemen-program keretében pénteken a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Rácz György, az MNL Országos Levéltáráért felelős főigazgató helyettese a pénteki budapesti megnyitón kiemelte: a tárlat a hétvégén megvalósuló kulturális örökség napjai programsorozat részét képezi.

A kiállítás célja, hogy megjelenítse az európai kulturális értékek megőrzésének módjait és stratégiáit a diaszpórában élő magyar családok és közösségek körében. Ezt a Mikes Kelemen-program során beérkezett dokumentumokon keresztül több tárló, tabló és interaktív tábla segítségével mutatják be az érdeklődőknek.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos felidézte: 2010 óta a nemzetpolitika a kormányzaton belül magasabb szintre került, azóta intézményes formában is kiemelt figyelmet fordítanak nemcsak a Kárpát-medencei magyarságra, hanem a diaszpórában élőkre is, hiszen mintegy 2 és fél millióan vannak azok, akik szétszóródva a világban élnek.

Elmondta: céljuk, egy olyan központ létrehozása, ahol be tudják mutatni, hogyan és miért hagyták el hazánkat honfitársaink.