Magyarország területi integritásának letéteményese a honvédség

 

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, és területi integritásának letéteményese a Magyar Honvédség – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Honvédelmi alapismeretek című tankönyv és munkafüzet bemutatásán pénteken Budapesten.

Németh Szilárd hangsúlyozta, 2010 óta a biztonságpolitika kiemelt terület Magyarországon, és a kormány nem titkolt szándéka a most megjelent kiadvánnyal, hogy még több katonája legyen az országnak. Az államtitkár kijelentette, hogy a 2010 előtti szocialista-liberális kormányok nem ilyen biztonságpolitikát folytattak, így minden akkori katonapolitikai döntéssel, a honvédség leépítésével vagy „direkt módon”, vagy csak felelőtlenségből, de a magyar emberek biztonságát kockáztatták.

Megjegyezte, 2010-ben 17 önkéntes tartalékos katonája volt Magyarországnak, „a Magyar Honvédség fennállásának mélypontjára jutott 2010-re”. Kiemelte: a biztonságpolitika fejlesztésére irányul a Zrínyi 2026 haderő- és honvédelemfejlesztési program, és a jövő évi költségvetésben is 86 milliárddal több forrás szerepel honvédelemre. Németh Szilárd szerint katonákra van szükség, és a toborzás egyik eszköze a tavaly indított kadétprogram, amihez szervesen kapcsolódik a honvédelmi alapismeretek nevű tantárgy bevezetése.

A cél az, hogy a tankönyv korszerű és gyakorlati ismereteket adjon a diákoknak, így a kiadvány foglalkozik hadtörténelmi alapismeretekkel, túlélési ismeretekkel, lőelmélettel, elsősegélynyújtással, térkép- és tereptani ismeretekkel, haditechnikával – ismertette. A most bemutatott tankönyv és munkafüzet a honvédelmi alapismeretek tantárgyhoz készült 750 példányban. A szabadon választható közismereti tárgyból érettségi vizsga tehető.