Rekordtámogatásról adott hírt az Emmi

 

A most induló tanévben minden eddiginél több támogatás segíti a gyermekes családokat, minden eddiginél több pénz jut az oktatásra és az iskolafejlesztésekre: 2019-ben 606 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

Mint kiemelték: jelenleg is országszerte zajlanak az iskolafejlesztések, -felújítások, több száz iskolának új digitális és informatikai eszközöket szereznek be. Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés is, a második ütemben 26 tanuszoda, 20 tornaterem, 8 teljesen új iskola épül, 20 iskola pedig bővül. A minisztérium közleménye szerint 1 millió 258 ezer 200 diáknak csengetnek be az általános- és középiskolákban. Több mint egymillió gyermek kapott ingyenes tankönyvcsomagot: elsőtől a kilencedik évfolyamon mindenki, továbbá minden rászoruló diák. Ez gyermekenként 8-12 ezer forintos megtakarítást jelent a családoknak – tették hozzá.

Az ingyenes gyermekétkeztetési program a mostani tanévben is folytatódik, az előző tanévben már 600 ezer gyermek jutott így ingyenes vagy kedvezményes étkezéshez. A pedagógusok is jóval nagyobb anyagi megbecsülésben részesülnek, mint korábban – írták. Az ismertetés szerint 2014 óta átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére. Egy pályakezdő – egyetemi végzettséggel rendelkező – pedagógus öt éve 130 ezer forintot keresett, most 73 ezer forinttal magasabb összeget visz haza. Egy 20 éve dolgozó – egyetemi végzettségű – pedagógus a béremelés előtt 173 ezer forintot keresett, most ennek csaknem a dupláját keresi.

Kiemelték továbbá, hogy „a pedagógusoknak nemcsak az anyagi, hanem a szakmai megbecsülése is nőtt”, véleményükre, javaslataikra ezután is – köztük az új Nemzeti Alaptanterv tervezetéről kezdődő szakmai és társadalmi egyeztetésen is – számítanak. A minisztérium kitért továbbá arra is, hogy nemcsak az iskoláztatással összefüggő konkrét támogatások, hanem egyéb, a családok jövedelmi helyzetét javító intézkedések is segítik a gyermekek nevelésével járó terhek csökkentését. Magyarországon hatodik éve folyamatosan nőnek a bérek, a családi adókedvezmény a gyermekek számától függően havonta akár több tízezer forintot hagy a családok zsebében, összege a kétgyermekeseknél januártól tovább nő, havi szinten eléri majd a 40 ezer forintot – olvasható a közleményben.

Rétvári: Minden korábbinál több támogatás a családoknak az iskolakezdéshez 

Az idei tanévkezdést minden korábbinál több támogatással segíti a kormány és fejlesztések sora valósul meg az iskolarendszerben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten. Rétvári Bence kiemelte: 1,2 millió diák indult a nyári szünet után hétfőn az iskolákba, családjukat olyan mértékben igyekszik támogatni a kormány, amennyire csak lehetséges. Nem volt még olyan tanév, amelyik úgy indult volna, hogy olyan széleskörű lett volna a családtámogatások rendszere, mint a mostani – mondta, és példaként említette a többi között a második gyermek után járó családi adókedvezmény megduplázását, a csok-ot, a diákhitel elengedését.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata, valamint a Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjak átadási ünnepségén a Pesti Vigadóban 2018. augusztus 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az államtitkár jelezte, hogy a szeptemberi családi pótlékot korábban folyósították az iskolakezdéssel összefüggő költségek enyhítésére. Nem indult még úgy tanév, hogy annyi fejlesztés valósult volna meg az oktatásban, mint az idei tanévben nemzeti, illetve uniós forrásból – tette hozzá Rétvári Bence, hangsúlyozva: Magyarországon minden ötödik gyermek iskolai környezete megújul.