A Sargentini-jelentés célja, hogy hazánkat irányváltásra kényszerítse migráció kérdésében

 

Orbán Viktor is részt vesz az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről szóló vitában szeptember 12-én. A Magyarországot elítélő jelentés már több mint egy éve készül, a zöldpárti Judith Sargentini szerint jogállamisági problémák kellene bevetni Magyarország ellen a legszigorúbb büntetést, az úgynevezett uniós atomfegyvert.

A magyar kormány azt tartja meghatározó tényezőnek, hogy mi a hasznos Magyarország számára – fogalmazott az M1 péntek esti műsorában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Mint mondta, jól látszik, hogy a nemzeti identitás védelme és a bevándorlás Európa-szerte az első számú politikai témává nőtte ki magát, a migráció volt a fő téma többek között az olasz, osztrák és a német választásokon is.

Úgy véli, ez nem véletlen, hiszen az európai állampolgárok is tudják, súlyos biztonsági, szociális és társadalmi kockázatot jelent a bevándorlás.

Újfajta törésvonal Európában

Dömötör Csaba a műsorban arról beszélt: újfajta irány alakul ki Európában, amely felülírja az eddigi pártpolitikai törésvonalakat. Két oldal van, az egyik támogatja a migránsok bevándorlását, a másik oldal pedig teljességgel ellenzi azt – a Sargentini jelentés célja, hogy Magyarországot irányváltásra kényszerítse migráció kérdésében – szögezte le.

A jelentés számon kéri az országon a kötelező elosztás rendszerét, amelyben Magyarország nem kíván részt venni, emellett támadja a Stop Soros törvénycsomagot is, amelynek lényege, hogy büntethetővé tegye az illegális bevándorlás szervezését. A jelentés támadja a jogi határzárat és védelmébe vesz egy olyan terroristát, aki kövekkel dobálta meg a hatóságokat Röszkénél – jegyezte meg Dömötör Csaba az M1 esti műsorában.

Nyomásgyakorlási eszköz

A Sargentini-jelentés egy nyomásgyakorlási eszköz Magyarország ellen, amely olyan kérdéseket vet fel, amelyeket a kormány már rég lezárt az Európai Bizottsággal – hangsúlyozta.

Dömötör Csaba szerint az Európai Parlamentben jelenleg a migrációt támogató politikusok vannak többségben, pedig az európai állampolgárok 70 százaléka véli súlyos problémának az illegális bevándorlás jelenségét. Az államtitkár a Századvég kutatására hivatkozva hozzátette, hogy a kutatás szerint további 62 százalék véli úgy, hogy a migránsok jelenléte növeli a bűncselekmények számát Európában.

A közelgő európai parlamenti választásokon nemcsak arról születik döntés, hogy a belső piaci szabályok hogyan változnak. Dömötör Csaba szerint sokkal többről van szó, ugyanis Európa jövőjét határozzuk meg több évtizeddel előre; azt is hangsúlyozta, ha a bevándorlás politikában „ütemet tévesztünk”, azt már később nem lehet korrigálni.