Kárpátaljai gyerekek vették be az Országházat

 

Magyarországi vakációjuk zárásaként pénteken az Országházban köszöntötték azokat a kárpátaljai gyermekeket, akik Erzsébet-táborban nyaraltak. Bódis József oktatásért felelős államtitkár köszöntötte a mintegy a diákokat.

Az oktatásért felelős államtitkár azt kívánta a fiataloknak, hogy örömmel gondoljanak az itt töltött időre, és térjenek vissza. Bódis József a közmédiának úgy nyilatkozott: a táborozás olyan közösségformáló erő, amely egy életet meghatározhat. A kárpátaljai magyar gyermekek utolsó turnusában 218 gyermek és 28 kísérő pedagógus vakációzott a Balatonnál augusztus 19-től 24-ig. A gyerekek többsége 10–17 év közötti. Ebbe a turnusba 52 településről érkeztek, közülük legtöbben Kisdobrony, Fancsika, Rahó, Aknaszlatina, Huszt, Nagybocskó, Beregszáz, Som és Solyva településekről.


Kárpátaljai Erzsébet-táborozókat köszöntöttek az Országházban

Az Erzsébet-táborokban a határon túlról érkező gyerekek együtt nyaraltak anyaországi társaikkal, így személyes kapcsolatokon keresztül élhették meg összetartozásukat. A kárpátaljai magyar gyerekek és magyarul tanuló ukrán nemzetiségű diákok mellett a nyáron Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről is érkeztek és még a vakáció utolsó hetében is érkeznek határon túli gyerekek az Erzsébet-táborokba. Idén mintegy kétezer-ötszáz határon túlról érkező gyerek nyaralhatott a Balatonnál.

Az Erzsébet-táborok programjain 2016-ban mintegy kilencvenezren, 2017-ben több mint százezren, idén pedig már több mint százhuszonhatezren vettek részt.