Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja

 

Ezen a napon írták alá 1939-ben a Molotov–Ribbentrop-paktumot, amivel Kelet-Európa a Szovjetunió érdekszférájába került. Az Európai Unió tagállamai, magyar, lengyel és litván kezdeményezésre, 2011-ben nyilvánították augusztus 23-át a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává.

Több mint hét évtized telt el azóta, hogy Ebel Máriát egy szovjet kényszermunkatáborba hurcolták. Az emlékek ma is kínozzák, az akkor fiatal lány három évet dolgozott egy Novi Dombas-i bányában. Az embereket a tífusz is megtizedelte, azonban ő csodával határos módon túlélte.

„Tizenhat éves voltam, halott mellett feküdni egy éjszakát, egy fiatal lánynak. Meghalt mellettem egy asszonyka, a mellettünk lévő szobában egy éjszaka, ahogy voltak ezek a priccsek, akik fölül feküdtek férfiak, tizenegy halott volt egy éjszaka; és akkor én elgondoltam, hogy hogyan tudnék én innét megszabadulni” – mondta az M1 Híradó kameráinak Kovács Pálné Ebel Mária túlélő.

A hazatérőknek megtiltották, hogy beszéljenek a kényszermunkáról, a bánásmódról és az embertelen körülményekről, így évtizedeken át hallgatniuk kellett.

Az Európai Unió tagállamai – magyar, lengyel és litván kezdeményezésre – 2011-ben nyilvánították augusztus 23-át a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává. 1939-ben ezen a napon írta alá Moszkvában Ribbentrop német és Molotov szovjet külügyminiszter a többek között Európa keleti térségeinek felosztásáról szóló megállapodást.

A Terror Háza Múzeum programigazgatója az M1-en úgy fogalmazott: jó lenne, ha Nyugat-Európa egy picit jobban figyelne ránk, ha beszélhetnénk a kommunista és a fasiszta diktatúra tanulságairól.

„Ez nagy jelentőségű, mert ezzel a mi térségünk valahol az ő örökségét tudja átadni az egész kontinensnek. Mi megéltünk két különböző típusú, de egyébként nagyon rokonlelkű totális diktatúrát, amelyek kollektív ellenségképet hoztak létre, az egyik osztály, a másik faji alapon, mi ismerjük ezeket” – mondta a Terror Háza Múzeum programigazgatója, Tallai Gábor.

Fiatal nő kislányával a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél a család egyik elhurcolt tagjára emlékezik Budapesten, az Idősebb Antall József rakparton 2015. április 15-én, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén.MTI Fotó: Kallos Bea

A Cipők a Duna-parton – budapesti holokauszt-emlékmű  (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Budapesten hat órakor a Kossuth téren gyűlnek össze a megemlékezők, majd a Duna-parti Cipő emlékműnél hajtanak fejet a diktatúra zsidó áldozatai előtt. A Terror Háza Múzeumban is megemlékeznek a kommunista és a fasiszta diktatúra áldozatairól a túlélők naplói segítségével.