A diktatúrák áldozataira emlékeztek Budapesten

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára szerint tartozunk a diktatúrák áldozatainak azzal, hogy a kontinens előtt álló morális és biztonsági kihívásokra bátor, ugyanakkor megfontolt cselekvéssel határozott válaszokat adjunk.

Latorcai Csaba szerdán, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél tartott rendezvényen arról beszélt, az országban számos emlékmű tudatosítja, hogy a kommunizmus és a nácizmus bűnei soha nem felejthetők és nem évülnek el.

Jövőnk és az utánunk következő generációk sorsa a mai döntéseken múlik, azon, „hogy a napjainkban a kontinens előtt álló morális és biztonsági kihívásokra bátor, ugyanakkor megfontolt cselekvéssel határozott válaszokat adjunk; ezzel tartozunk a diktatúrák áldozatainak” – jelentette ki. Tartozunk a diktatúrák áldozatainak azzal, hogy a kontinens előtt álló morális és biztonsági kihívásokra bátor, ugyanakkor megfontolt cselekvéssel határozott válaszokat adunk – jelentette ki Latorcai Csaba. Hozzátette: az országban számos emlékmű tudatosítja, hogy a kommunizmus és a nácizmus bűnei soha nem felejthetők, és nem évülnek el.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára beszédet mond a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány rendezvényén, amelyet a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából tartottak Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél 2018. augusztus 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az emléknap arra is figyelmeztet, hogy Európa jelenével építi a jövőt, a jelent ugyanakkor meghatározza az, hogyan viszonyulunk múltunkhoz, hagyományainkhoz, értékeinkhez és gyökereinkhez. Az a kérdés, hogy Európa és Európa nemzetei képesek-e tanulni a múlt hibáiból, bűneiből – mondta. Példaként említette, hogy a kontinens nyugati feléről naponta érkeznek hírek antiszemita incidensekről, amelyek rettegésben tartanak egyéneket, családokat, közösségeket, illetve hírek a kereszténységük miatt üldözött milliókról.

A kommunizmus atyjának számító Karl Marx még mindig számíthat “elismerésre és születésnapi köszöntésre” Európa vezető politikusaitól – mondta Latorcai Csaba. Úgy vélte, hogy a közép-európai népeknek, amelyek saját bőrükön tapasztalták meg a kommunizmus rémtetteit, határozottan tiltakozniuk kell a kettős mérce egyértelmű, az áldozatokat arcul csapó gesztusa ellen. A nemzetközi szocializmus és a nemzeti szocializmus egy tőről fakad, mindkettő az erőszakot és a szabadságjogok elnyomását élteti, nem tűr ellenzéket, és egyetlen akarat uralmát szolgálja, ami alávetettséget, megalázottságot és pusztulást hozott az emberiségre – fogalmazott.

Latorcai Csaba kifejtette: Európa hatalmon lévő vezetői közül sokan ma is „hihetetlen vonzalmat éreznek” a kommunizmus iránt, és „döntéseikben egyre több kommunisztikus vonást lehet felfedezni”.

A megemlékezést a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány rendezte. Nagyné Pintér Jolán, az alapítvány elnöke fontosnak nevezte, hogy a felnövekvő generációban tudatosuljon, morális kötelességük, hogy megismerjék apáik, nagyapáik sorsát. A megemlékezés koszorúzással zárult.

Európában augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját. Az V. kerületi Honvéd téren álló, Veszprémi Imre szobrászművész alkotta emlékmű a világon elsőként állít emléket a Gulág több százezer áldozatának. A carrarai márványból faragott stilizált emberalakot ábrázoló szobrot 1993-ban állította a Gulag Alapítvány a Szovjetunióba elhurcoltak és elpusztultak emlékére.