Több tízezren kóstolták a magyar ízeket

 

Több tízezer ember kapcsolódott Budapesten a szombat délelőtt kezdődött Magyar Ízek Utcája programsorozathoz – közölte Kovács Zoltán vasárnap a közmédiával.

A kormányszóvivő kifejtette: „az augusztus 20-i ünnepségsorozathoz már hagyományosan kapcsolható esemény sikere a magyar gasztronómia sikere is”, hiszen a Magyarország tortáján és a Szent István-napi kenyéren kívül hagyományos, de már elfeledett magyar ételeket is megkóstolhattak mindazok, akik kilátogattak az eseményre. Ebben az évben a fűszereké a főszerep, számtalan fűszerkészítő és -termelő mutatkozik be a fesztiválon. Az ünnepi forgatagba olyan nem professzionális „főző embereket” is meghívtak, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról.

Kovács Zoltán, kormányszóvivő (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kovács Zoltán, kormányszóvivő (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek. Lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek. Kiemelte, hogy a Várkert Színpadon délután 4 órától többek között az Anna and the Barbies zenél, így vasárnap is érdemes felkeresni a Magyar Ízek Utcáját.

Készül az étel a Magyar ízek utcájában 2018. augusztus 18-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Készül az étel a Magyar ízek utcájában 2018. augusztus 18-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A vasárnapi eseményeket tovább színesíti, hogy különleges helyszínen koncertezik a Tankcsapda. „Az augusztus 20-i ünnepségsorozat programjában 19-én este a Gellért-szobor lábánál felállított grandiózus színpadon zenél este negyed 10-től Magyarország egyik legsikeresebb rockzenekara”. A színpadon már este 7 órától elkezdődnek a programok. Az idei Eurovíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő AWS koncertjét követően este 8 órától a Zanzibár zenél. A Tankcsapda után DJ IZIL „igazi bulihangulatot varázsol a helyszínre” – fogalmazott a kormányszóvivő: a koncertek az Erzsébet hídról lesznek leginkább láthatók.

Kovács Zoltán jelezte, hogy a környéken jelentősebb forgalomkorlátozásokra kell számítani. Ezekről a Magyar Turisztikai Szövetség rendezvénykoordinációs központjának weboldalán, az Útinform és a BKK honlapján találhatók pontos információk. Megerősítette, hogy országszerte és Budapesten is több tízezer ember vett és vesz részt a különféle ünnepi programokon. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a budai Várban történt hajnali tűzeseten kívül semmilyen probléma nem volt a programok lebonyolítása során.