Pöcegödörré válnak a turistaparadicsomok

 

Népszerű turistaparadicsomokat zártak el a látogatók elől, az általuk okozott szennyezés miatt. Vannak olyan szerencsésnek mondott helyek, ahol mindig meleg van, és egész évben özönlenek a turisták, mégsem olyan irigylésre méltók – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

2018-ban két népszerű tengerpartot is több hónapra lezártak a turisták elől. Az egyik ilyen a thaiföldi Phi Phi Leh szigetén lévő Maya-öbölben fekvő part. Az öbölbe a lezárás előtt turisták ezrei érkeztek naponta, hogy megcsodálhassák a homokos partot és a vizet, azonban a sok-sok ember fogadását már nem bírta el az öböl.

A természetvédők szerint az állandó tömeg, a szemét és a hajókról vízbe kerülő üzemanyag erősen megrongálta az öböl korallzátonyait, ezért a helyi hatóságok négy hónapra lezárták a partot. Így próbálják segíteni a természet regenerálódását. A zárlat ideje alatt egyetlen egy hajó sem köthet ki az öbölben.

Senki nem teheti be a lábát a szigetre

Tavasszal a világ egyik legismertebb üdülőhelyét, a Boracay szigetet is lezárták. A 17 ezer lakosú szigetre évente mintegy kétmillió turista érkezett. Az idegenforgalom pedig számos vállalkozást és munkavállalót vonzott a területre, ami tovább növelte az itt tartózkodók létszámát. A nem megfelelő szemét- és szennyvízkezelés miatt a turisták célpontja pöcegödörré változott – jelentette ki Rodrigo Duerte, a Fülöp-szigetek elnöke. Elrendelte: hat hónapig a helyi lakosokon kívül senki nem teheti be a lábát a szigetre. A tilalom ideje alatt ki akarják takarítani a szigetet.

Az intézkedés miatt jelentős bevételektől esnek el a helyi vállalkozások és az egész állam, de a sziget érdekében hajlandóan megfizetni ezt az árat.

Nemcsak egzotikus nyaralóhelyek okoznak gondot a nyaralók. Idén nyártól már tilos fürdeni az erdélyi Szent Anna-tóban, a természetvédelmi hatóságok szerint ugyanis a fürdőzőkről leázó naptej és testápoló szennyezi a tó vizét.

 

Strandolók a Tusnádfürdő közelében lévő Szent Anna-tónál 2013. augusztus 7-én (Fotó: MTI/Varga György)

Strandolók a Tusnádfürdő közelében lévő Szent Anna-tónál még 2013-ban (Fotó: MTI/Varga György)

Nem tudni, milyen károkat okozhatnak a kozmetikumok 

Pálffy Károly, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa elmondta: az tény, hogy ennek a jelenségnek van némi kockázata, elsősorban ökológiai szempontból. A Szent Anna-tó egy mély, de rendkívül mély, de kis területű tó, így elmondható, hogy a kapacitása szennyezőanyagok tekintetében véges.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a naptejek vízi ökoszisztémákra gyakorolt hatásáról még nem készültek megfelelő vizsgálatok, így egyelőre nem tudni milyen károkat okozhatnak a kozmetikumok természetes vizeinkben.