Pokoli üvegházzá válhat a Föld?

 

Egy nemzetközi kutatócsoport arra figyelmeztet, egy lépésre vagyunk attól, hogy pokoli üvegházzá váljon a Föld. Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is, ha a szén-dioxid kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok között tartani.

A Föld globális felmelegedése eddig 1 fokkal emelkedett, ami már önmagában is sok. Ennek a legfőbb oka az üvegházhatású gázok egyre nagyobb kibocsátása, többek között a szén-dioxid, a metán, a nevető gáz vagy a halogénezett szén-hidrogének. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény a 2 fokos felmelegedést próbálja megakadályozni – mondta el Mika János éghajlatkutató.

A szakértő szerint nem szabad hagyni, hogy 3 fokos felmelegedés következzen be, ugyanis kataklizmák, természeti csapások keletkezhetnek.

Takarékoskodni kell az energiával

A szakértő szerint nem lehetetlen megakadályozni a további felmelegedést, csak takarékoskodni kell az energiával, hogy kevesebb legyen a gázkibocsátás. Egyre több megújuló energiát alkalmazunk, amely pozitív, de a bioenergia még nem igazán környezetkímélő – magyarázta Mika János az M1 Ma este című műsorában.

Összességében a világ energiaigénye még mindig növekszik, de ez a növekedés az elmúlt évek alapján egyre lassabb. Megjegyezte, a különböző megállapodások mind ezt a célt szolgálják.

A hőség miatt a párásító berendezésnél hűsölők Budapesten (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Több hőhullám várható a jövőben

Hozzátette, a szélsőségek egy része fokozódik majd, azoké, amelyek a változás irányába esnek. Így több hőhullám, nagy meleg várható, a nagy hidegek gyakorisága viszont ritkulni fog. A Kárpát-medence éghajlata szárazabb lesz, de ezzel együtt arra is készülni kell, hogy a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék esélye megnő.

A szakértő elmondta, a 20. század eleje óta már 19 centimétert nőtt a tengerszint, és ez a folyamat valószínűleg nem is áll meg. Az emberiség jelen esetben csak a levegő hőmérsékletének növekedését tudja megakadályozni.

Kitart a kánikula

Magyarországban tíz napja van már érvényben hőségriasztás, és legalább még egy hétig marad a kánikula. Bár szerdán is csak 30-35 fok volt a maximum, de ilyen hosszú távon ez is megterheli a szervezetet. Mindenki úgy próbál alkalmazkodni, ahogy tud: egy hazai boltban például bevezették a délutáni sziesztát.

A szekszárdi borvidéken már elkezdődött a szüret is, beérett az Irsai Olivér. A hőség miatt három héttel korábban kezdődött a munka. A korai szüret és a rendkívüli hőség miatt az utóbbi napokban 20 százalékkal nőtt a vízfogyasztás Tolna megyében. Ezért a szolgálatató rendkívüli intézkedéseket vezetett be.

Csütörtökön még melegebb lehet

A mentőknek is több a dolga, a kánikula miatt ötödével több a riasztás. Azt kérik, hogy aki teheti, ne menjen a napra.

Az előrejelzések szerint a mostani lehet az idei nyár legmelegebb hete. Már szerdán országszerte 35 fok közelében volt a hőmérséklet, csütörtökön pedig még melegebb lehet.